Soli

Daljinski1234's picture

Koliko grama soli nastaje kada se u rastvor koji sadrzi 7,4 grama Ca(OH)2 uvede 4,48 L  ugljen dioksida-CO2 (normalni uslovi) ?

Kako da radim ovakve zadatke gde su mi postavljenje dve stvari,tj kako da znam sa cim da radim, da li sa gramima Ca(OH)2 ili sa litrima ugljen-dioksida,ako me razumete? Hvala.

P.S.Resenje na zalost nemam,ali svaka pomoc je dobrodosla.

aksabg's picture

Ovo su zadaci za viskom. Znaci, velika je verovatnoca da ces imati vise jedne supstance nego druge. Sta to znaci u reakciji? Izreagovace odredjena kolicina Ca(OH)2 i CO2. Ona supstanca koja je u visku, izreagovace do te mere dok ne potrosi ovu drugu supstancu, supstancu u manjku. Kada je potrosi, visak te supstance ce jednostavno ostati i nece reagovati.

Dakle, zakljucujemo da u proporciji treba da koristis onu supstancu koja je u manjku.
Ovo je neka opsta prica, ako ti treba konkretno resavanje ovog zadatka, reci.

Daljinski1234's picture

CO2+Ca(OH)2------------------>CaCO3+H2O

Pokusavao sam to da uradim. Prebacio sam litre gasa u molove,zatim u grame. Dobio sam 8,8 grama CO2,i imam dato 7,4 grama Ca(OH)2. Po reakciji imam 44 grama CO2 i 74 grama Ca(OH)2. I kako sad ja da vidim sta je u visku,s obzirom da imam dva proizvoda reakcije?

Hvala ti mnogo i izvini na smaranju.

Majamaja's picture

Kako prebacujete litre u molove? Mene to zbunjuje jer npr nemamo koncentraciju

aksabg's picture

Vidi ovako. Dobro si uradio sve, sad treba da vidis sta je u visku.

Postavljas sledece pitanje : Koliko grama CO2 treba da reaguje sa 7,4 grama Ca(OH)2? Ili koliko grama Ca(OH)2 treba da reaguje sa 8,8g CO2.

Ispitacemo ovo prvo.

xgCO2:7,4gCa(OH)2=44:74 x=4,4gCO2. Toliko bi trebalo CO2 da izreaguje.

Mi imamo 8,8g CO2, pa vidimo da je u CO2 u visku.

U proporciju treba da stavimo grame Ca(OH)2.

Daljinski1234's picture

Hvala ti puno na iscrpnom odgovoru!

Zanima me jos jedna stvar ako nije problem:

Zasto ubacujemo grame Ca(OH)2? Zar nije logicno( bar po nekoj mojol logici) da se ubaci zapravo supstanca koja je u visku? I cini mi se da sam generalno sretao po zadacima -zadaci tipa dobijanje oksida- da se ubacuje u proporciju supstanca koje ima vise! Sada sam u konfuziji sto se toga tice :D