organska hemija

Vuk Biljuric's picture

Molekulska formula prvog clana nezasicenih ugljovodonika koji je opticki aktivan je: 1)C4H8 2)C5H10 3)C6H12 4)C7H14 I 5)C8H16? Ako moze samo objasnjenje.

Pop.'s picture

Probacu da ga resim, morao sam da se podsetim organske hemije. Ti proveri u resenju da li je dobro.

Da bi molekul bio opticki aktivan mora biti hiralan molekul. Hiralan molekul je onaj koji nema unutrasnu simetriju i koji se ne moze poklopiti sa svojim likom u ogledalu. Unutrasna simetrija ti je kada bi provukao osu kroz hiralni C atom i video da li ti se leva i desna strana poklapaju (u nasem slucaju ne smeju da se poklapaju). Hiralni C atom je atom koji je veza za cetiri razlicita atoma ili atomske grupe. Eto uvoda, a sada resenje. Kako se trazi formula prvog clana, kreces od clana sa najmanje C atoma i pises mu strukturu. Ako bi tak oradio video bi da jedini molekul koji moze da ima hiralni C atom je C6H12 i to bi izgledalo ovako:

H2C = CH - C*H - CH2 - CH3
                  I
                  CH3

Gde je hiralni C atom obelezen sa zvezdicom. Da smo uzeli C5H10 za C atom koji sam obelezio bi smo imali vezano H2C = CH -    i dve CH3 grupe sto nam naravno ne bi dalo hiralan atom. Za C4H10 kada nacrtas takodje ces videti da ne postoji hiralan C atom. Zato je jedino logicno resenje pod 3). Naravno ako sam u pravu :p
 

Vuk Biljuric's picture

Jeste, to je resenje. Znaci opticki je aktivan kad je vezan za 4 razlicite atomske grupe?

Pop.'s picture

U skracenoj verziji DA. Ali moras da skontas sta je hiralni atom, sta je unutrasna simetrija i da li se nesto odnosi kao lik i predmet u ogledalu. Iako je sve to povezano sa tim da li su za C atom vezane 4 razlicite atomske grupe ili atomi, kasnije ces se susretati sa jos nekoliko vrsta izomerije.