oksidoredukcije

atomcic's picture

Da li moze neko da mi obajsni kako odredjujem oksidaciono i reukciono sredstvo?I ono ko je i oksidaciono i redukciono sredstvo? 

milicaradenkovic's picture

Oksidaciono sredstvo odredjujes tako sto se kod njega elementu smanjuje oksidacioni broj a redukciono sredstvo je ono kod koga se elementu povecava oksidacioni broj. Nekia jedinjenja mogu da budu i oksidaciona i redukciona sredstva jer se kod njih i povecava i smanjuje oksidacioni broj.

atomcic's picture

To je teorija.Lako je reci teoretski,treba to primeniti.Evo npr. zadatak:

U kom nizu se nalaze supstance koje mogu da se koriste samo kao redukciona sredstva:

1) H2S,CaH2,Cu,NH3

2) H2S,H2O2,J2,Na

3) Cl2,NaH,H2S,H2O2

4)NaCl,J2,H2S,Cu

5) Br2,KBr,H2S,K

Ima neka fora ako atom nekog elementa ima minimalni oksidacioni br. onda je redukciono sredstvo.A minimalni je za S npr. -2.E,sad meni nije jasno kako se to odredjuje.Maksimalni je br. grupe i za S je to 6,ali kako sa ovim minimalnim...

Pop.'s picture

Ako zelis da vidis kakva oksidaciona stanja moze da ima neki element, jednostavno iskoristis tablicu periodnog sistema elemenata na ovom sajtu. Kada kliknes na neki element imas ispisana i moguca oksidaciona stanja tog elementa pored ostalih osnovnih podataka. Inace, vremenom ces kroz zadatke da zapamtis za neke elemente kakva sve oksidaciona stanja mogu imati. Periodni sistem elemenata se inace nalazi u odeljku "neorganska hemija"