Opsta hemija

London123's picture

Koji od atoma elememata sa datom elektronskom konfiguracijom ima najjače izražena svojstva nemetala?

1) 1s22s22p5

2) 1s22s1

3) 1s22s22p4

4) 1s22s22p6

5) 1s1

Može li mi neko pojasniti zasto nije vodonik (1s1) najizrazeniji nemetal? 

Dino98's picture

1) to je fluor

Veći broj elektrona u posljednjem elektronskom nivou odmah implicira na nemetal

Vodik je priča za sebe, ima elektronsku konfiguraciju 1s1

S jedne strane vrlo sličan alkalnim metalima (jer ima taj jedan elektron u zadnjoj ljusci - doduše jednoj jedinoj, ali za razliku od metala koji rado otpuste taj s - elektron, atom vodika (što se vidi iz energije aktivacije), to baš rado i ne čini..

S druge strane, kako vodik lahko gradi dvoatomne molekule, gas je, može se zaključiti da je sličan halogenim elementima, ali za razliku od njih on nerado prima elektron (zbog toga što bi nastala čestica H- bila nestabilna jer bi jedan proton držao 2 elektrona)..

Tako da vodik najrađe gradi kov veze..

Tako da se vodik zasebno izučava u hemiji, posebno vodik, posebno s elementi, p- elementi, a onda d - elementi (prelazni metali)

P.S.

Super što si otvorio novu temu, jer očito većina ne razumije da se ne postavljaju zadaci na neku temu koja je 4 godine stara, i pravi zbirka zadataka..

Poz

London123's picture

Hvala. 

Znači vodonik je u ovom pitanju kao neki trik? I ako znamo da je on nemetal, ipak da ga u ovakvim pitanjima gledamo kao pricu za sebe i za izrazite nemetale da uzimamo elemente iz VIIa grupe? 

Dino98's picture

Baš tako, i u osnovi su izraziti elementi elementi 17. grupe. (Polahko se napušta imenovanje kao VIIa, al to je to).

Vodik je svakako nemetal, al najizrazitiji nemetali su halogeni elementi, fluor posebno, ali i ostali (inače se "povećava" metalni karakter u grupi prema dole, al su svi u osnovi pravi nemetali)

Dino98's picture

P.S.

Gore sam u tekstu napisato "(Što se vidi iz energije aktivacije)", ne aktivacije nego jonizacije, energija aktivacije je pojam iz Hemijske kinetike i nema veze sa ovim xd

London123's picture

Hvala! 

M's picture

 koliko mola kiseonika u reakciji sa vodonikom gradi 3 mola vode?Izracunavanje