VSEPR- teorija

asterix's picture

ako npr. u molekulama imamo nepodeljene elektronske parove, kako oni uteču na oblik molekule? ne razumijem zašto oni savijaju molekulu odnosno približuju vezne elektronske parove? zar npr. u molekuli amonijaka vezni ugao ne bi trebao biti manji od vode jer imamo 3 veze pa je onda i nešto manje mesta da se smeste.

na času je rečeno  da u BCl3 jedinjenju vezni ugao iznosi 120 stepeni jer se puni ugao deli na tri dela (120*3=360) zbog tri veze a zašto kod tetraedarskog onda isto ne iznosi umnožak kuteva 360 (109,5*4=438)? to me malo zbunjuje. 

Predrag Milosevic's picture

Kad primenjujemo VSEPR teoriju...najvaznije je da znamo koliko elektronskih parova imamo...bilo da su slobodni ili u vezi.

Kad to odredimo onda kazemo...elektronski parovi se odbijaju medjusobno...zasto...pa zato sto su elektroni negativni i samim time to nam daje smisao da se odbijaju...pa i samo ime teorije to govori (zadnje slovo R oznacava repulsion-odbijanje).

Da stvar nekako pojednostavimo i da nam bude lakse da zamislimo oblik molekule u prostoru...izgleda da je najbolje da zamislimo da su elektronski parovi (slobodni ili oni u vezi) kao neki baloni koji se odbijaju.

Recimo, ovaj primer BCl3...ima tri vezana elektronska para...tri balona...i sad zamisli da drzis sva tri balona rukom (ali da nisu na vrpci nego ih nekako drzis tamo gde se duvaju) i sta mislis kakav oblik imas...imas 120 stepeni medju njima...to je maksimalno sto mogu da pobegnu jedni od drugih.

Sad da vidimo nesto sto izgleda kao tetraedar...recimo CH4 molekula...Tu imamo 4 vezana elektronska para...cetiri balona...i ponovo zamisli da sva cetiri balona nekako drzis rukom...a oni se odbijaju i tiskaju...i kakav ce oblik ti baloni da naprave...oblik tetraedra...i ne zaboravi oni su u prostoru, ne u ravni i zato imaju ugao izmedju njih 109.5

Ona prica o 360 stepeni vazi samo ako je nesto spljosteno u ravnini papira, a kod tetraedra to nije slucaj...to je prostor i ima tri dimenzije, vaze druga pravila.

https://www.toppr.com/ask/question/what-is-the-vsepr-shape-of-the-molecu...

 

asterix's picture

a ta trigonalna bipiramida predstavlja dvije povezane piramide? što znači pojam trigonalno?

čitam na jednom sajtu da se iz te piramide mogu izvesti ostali oblici molekula, pa me zanima na što se to točno odnosi. 

asterix's picture

a ta trigonalna bipiramida predstavlja dvije povezane piramide? što znači pojam trigonalno?

čitam na jednom sajtu da se iz te piramide mogu izvesti ostali oblici molekula, pa me zanima na što se to točno odnosi. 

Predrag Milosevic's picture

Nije mi bas najjasnije sta je pitanje...trigonalna piramida....ima bazu trougao, za razliku od "obicne"...egipatske piramide koja ima kvadratnu bazu...e sad sta je bipiramida...pa nista narocito..dve piramide spojene zajedno...jedna gore druga dole...

U onom primeru BCl3...svi valentni elektroni, od B (ima ih 3) su angazovani u vezi sa Cl...nema slobodnih elektronskih parova tako da nema ni bipiramide...

Postoji samo trosturuka veza u ravni koja izgleda kao mercedesov znak ako je gledas odozgo...u sredistu je B atom

Uzmi neki konkretan primer....pa da vidimo prostorni raspored.

Ti znas da se negativno i negativno naelektrisanje odbija...i to osnovna ideja VSEPR teorije...sve ostalo dodje na svoje ako se toga drzis i ako ispravno odredis koliko elektronskih parova imas (vezanih i nevezanih)

asterix's picture

Evo npr. SF, ClF3 

to se možda odnosi na to da je ukupan  broj parova bilo veznih/neveznih uvek 5  kad se kaže u smislu "oblici koji se izvode iz trigonalne bipiramide"

Predrag Milosevic's picture

 

VSEPR SF4 Sulfur Tetrafluoride

Predrag Milosevic's picture

Samo da pojasnim nesto...dobra teorija je jednostavna za razumevanje i jednostavna za primenu...ali kako to obicno biva nekad su stvari komplikovanije i onda teorija to ne moze objasniti...i VSEPR teorija nije imuna na to...ali generalno to je dobra teorija i vecinu stvari dobro predvidja...tu i tamo doda po neko pravilo da opravda odstupanja od realnosti...Evo recimo SF4 molekula...ona ima slobodni elektronski par koji ipak ima vecu "tezinu" u smislu odbijanja od ostalih parova...pa vidimo recimo ugao izmedju F atoma 102...a trebao bi biti 120...ili recimo ugao od 173 izmedju ovih vertikalnih F atoma , a trebao bi biti 180..to je iz razloga jer slobodni elektronski par "gura" ostale vise...

Predrag Milosevic's picture

Chlorine Trifluoride

Predrag Milosevic's picture

Ova dva slobodna elektronska para na Cl trebaju poprilicno prostora pa su zauzeli ekvatorijalni polozaj...u prevodu ...leze u ravni papira...i uspeli su malo deformisati ugao ovih vertikalnih F atoma...treba je biti 180 ali nije nego 175.

asterix's picture

i još SnCl2, ne znam koji bi to bio oblik

Predrag Milosevic's picture

Sad pogledaj SnCl2....ugao bi trebao biti 120 izmedju Cl atoma...ali je zbog uticaja slobodnog elektronskog para taj ugao oko 95.

Molekula je trigonalna i planarna (u ravni papira)....

 

The shape of gaseous SnCl2 is: | Chemistry Questions

SvetaJana's picture

Može li neko da uradi ovaj zadatak? Kroz elektroliticku ćeliju u kojoj se nalazi srebro jon prošlo je 0,2 faradeja. Uz pretpostavku da je izvrsena samo katodna reakcija, izracunati koliko ce se grama metala izdvojiti (Al=107,9). Rješenje je 21,58. Da li je faradej iste vrijednosti kao i kulon? Hvala unaprijed :)

Predrag Milosevic's picture

Odmah da kazem da Faradej  nije isto sto i Kulon (Coulomb).

Faradej je u stvari 1 mol elektrona...znaci prilicno velika kolicina naelektrisanja i treba nam oko 96500 C (kulona) da bi dostigli 1 Faradej.

Jedan mol  srebra (Ag) je 107.9 g srebra. I da bi "istalozili" na katodi 1 mol srebra treba nam 1 mol elektrona....zasto...pa zato sto svaki ion srebra Ag+ treba 1  elektron da bi postao atom srebra (Ag).

Naravno, mol je jako veliki broj 6.02 *10^(23) ili to zovemo Avogadrov broj i kad bi imali toliko atoma srebra, to bi bilo 107.9g srebra.

Znaci, rezonujemo...ako bi imali 1 Faradej naelektrisanja na katodi....izdvojilo bi se 107.9 g srebra...znaci proporcionalno manje ce biti ako imamo samo 0.2 Faradeja...drugim recima samo petinu.

X = 0.2 * 107.9  / 1   = 21.58 g srebra

Kod izracunavanja zadataka ovog tipa vazno je znati kakav je ion jednovalentni, dvovalentni ili cak trovalentni...zasto....zato da vidimo koliko nam elektrona treba da dodjemo do neutralnog atoma...Recimo Zn je u rastvorima kao Zn2+ ion...znaci trebaju 2 elektrona da dobijemo jedan atom Zn....ili drugim recima 2 Faradeja da dobijemo 1 mol Zn (ili oko 65g cinka).

Takodje...cesto se ne daje podatak koliko Faradej-a je proslo na katodi...nego daju podatke koliko ampera i koliko vremena (najcesce u sekundama ili minutama) je struja proticala...pa onda prvo sto treba da vidimo je koliko kulona je sve to (jer kulon je 1 amper u 1 sekundi)....pa kad dobijemo broj kulona, tek onda gledamo koliko je to Faradej-a ( znamo da je 96500 kulona - 1 Faradej)...i onda gledamo koliko bi molova nekog metala to istalozilo....

SvetaJana's picture

HVALA!!!!!!!!!!!!