Pomoc za kucni eksperiment

stefan17's picture

Pozdrav svima! Drugi sam razred srednje, bas volim hemiju i povremeno radim kuci eksperimente (tipa elektroliza sa 9V baterijom, NaHCO3+CH3COOH). Palo mi je na pamet kako sam vidio na yt (NileRed) da se moze od ljuski od jajeta i sirceta napraviti kalcijum-acetat. Ako uspijem da ga napravim, i dodam mu NaCl ili NaHCO3 mogu li tako dobiti CaCl2? I ako mogu, kako bi mi preporucili da ga izdvojim iz rastvora? Mozda bolje NaHCO3 jer je manja rastvorljivost?

Predrag Milosevic's picture

Kad nesto pokusavamo da dobijemo u hemiji i kad radimo sa rastvorima, najbolje je da to sto dobijamo ima razlicitu rastvorljivost i padne kao talog. Posle to lepo procedimo (filtriramo) i osusimo kristale.

Kod tebe, u tvom eksperimentu....recimo da si pomesao rastvore NaCl i Ca-acetata....sta bi se desilo...pa nista...dobio bi nekakav rastvor u kojem bi bilo svega i svacega od iona...i Ca++ i Na+ i acetata- i Cl- iona....rastvor bi bio bistar jer sve je dobro rastvorljivo...sad bi imali problem kako da uklonimo ono sto nam ne treba tj acetat- i  Na+ ione...ili nekako da uklonimo ono sto nam treba znaci CaCl2....ali to nije lako.

Najdirektniji  nacin da napravimo CaCl2 je da ljusku od jajeta...znaci CaCO3 izlozimo rastvoru HCl...ako radis taj eksperiment...molio bih da budes veoma oprezan u radu sa HCl jer je korozivna kiselina...sa rukavicama i zastitnim naocarima...i najbolje napolju ili gde je dobra ventilacija...

reakcija je sledeca...u CaCO3 dodaj po malo HCl sve dok se izdvajaju mehurici i neka ti ostane nesto neizreagovanog CaCO3

CaCO3  + 2HCl ------>   CaCl2 + CO2  + H2O

Sta je dobro u ovoj reakciji...CO2 ce izaci sam iz case kao gas...znaci pojavice se mehurici i u rastvoru ce biti samo Ca++ ioni i Cl- oni...naravno bice i ostaci ljuske od jajeta CaCO3 i to je dobro...nemoj dodavati kiseline da svu ljusku rastvoris, neka ostane nesto ljuske....to nam je garancija da u rastvoru nece biti vise kiseline, nego samo voda, Ca++ ioni i Cl- oni.

Sada to profiltriramo...i u casi cemo imati rastvor CaCl2...koji sada treba dobiti "suv"...znaci ukloniti vodu isparavanjem....i dobio si CaCl2

stefan17's picture

Vazi, hvala! Mozda da probam da od NaHCO3 kojeg imam kao sodu bikarbonu napravim Na2CO3 pa da to dodam u rastvor i stvorim CH3COONa+CaCO3?