Kristali- broj atoma na uglovima jedinične ćelije

danica_d's picture

imam problem kod jedinčnih ćelija s računanjem broja atoma u uglovima pojedine ćelije- zašto se kod računanja broja atoma heksagonske slagaline uzima 12*1/6?

https://ibb.co/zfGb2H6

znači li to da tu jednu ćeliju okružuje 6 ćelija dole i 6 gore, ali ne znam gdje stanu te ćelije, ne mogu si to zamisliti. ostalo mi je jasno- 3 su atoma u sredini i onaj u sredini plohe dele 2 ćelije pa jednoj pripada jedan atom jedino me muče ti atomi na uglovima, isto tako kod ostalih slagalina s kockom kad se računa 1/8*8 na uglovima. 

 

hvala

Predrag Milosevic's picture

Mozda bi trebalo da zamislis neku ilustrativnu situaciju iz zivota. Recimo kad seces okrugle jabuke...i uvek ih seces kroz sredinu (da se vidi jezgro..kostice)...sta mozes da dobijs...polovine...cetvrtine...sestine...osmine.

Tako zamisli sada ove atome...u pocetku su bili kao na nekoj gomili naslagani...a onda pocnes da ih seces da dobijes ravne povrsine (ali uvek kroz sredinu atoma)...i dobijes na kraju ono sto je predstavljeno na slici. I stvarno ti imas polovine i sestine ali i cele atome.

Naravno, neke atome (jabuke) nisi uopste imala prilike da dotaknes jer su unutar strukture (tri atoma).

Nadam se da ce ti je ovaj nacin pomoci

danica_d's picture

hvala; lakše je. 

znači na ovoj fotografiji 
https://ibb.co/MMCkrMs
se vidi kako npr. onaj atom koji je celi dele tri ćelije koje se vide i postoje još tri iznad tih koje nisu ovde prikazane a isto dele taj atom pa ispada  da toj jednoj ćeliji pripada 1/6 atoma? nadam se da ne grešim

Predrag Milosevic's picture

Da, tako je...1/6 A onaj na slici pod b) je 1/2....taj atom dele dve celije (naslagane jedna iznad druge).