Rastvori

danica_d's picture

kako izračunati množinsku koncentraciju rastvora čija je gustina 1,011 g/cm3, a molalna koncentracija 0.273 mol/kg? hvala

Predrag Milosevic's picture

Da li postoji informacija o kojoj je supstanci (jedinjenju) rec?

danica_d's picture

KCl

Predrag Milosevic's picture

Ako je nas cilj da odredimo kolicinsku koncentraciju to znaci da znamo koliko molova KCl se nalazi u 1dm3 rastvora...i taj 1dm3 rastvora ima masu od 1011g (sto znamo na osnovu gustine rastvora)

Medjutim, mi nemamo 1011g rastvora (tj 1 dm3)...nego imamo neku drugu kolicinu..i to je prvi zadatak koji treba da se uradi....Koju masu ima taj 0.273 molalni rastvor?

Molalnost znaci broj molova na 1000g rastvaraca...Taj broj molova imamo...to je 0.273 mola KCl i to mesamo sa 1000g vode.  E, sad da vidimo koliko grama ima 0.273 molova KCl i to cemo da dodamo na 1000g rastvaraca i znacemo sta posmatramo.

Molarna masa KCl je 74.55g pa je na osnovu toga 0.273 mola svega 20.35g.

Sad, tih 20.35g KCl dodamo na 1000g rastvaraca i dobijemo 1020.35g rastvora...sad malo razmislimo.

Znaci, ako 1020.35g rastvora sadrzi 0.273 mola KCl.....koliko ce molova sadravati 1011g (to je onaj nas 1dm3 rastvora) takvog istog rastvora...Bez racunanja vidimo da ce biti nesto malo manje...

Ako postavimo proporciju ...ja sam dobio 0.270 mola/dm3 .

danica_d's picture

sviđa mi se ovakav način no mi to sve radimo pomoću nekakvih formula- treba naći formulu koja povezuje veličine b i c; nešto tipa ovoga: 

https://ibb.co/Xt5Q2K2

čisto da vidite... jedino što je ovo formula za b, a nama treba za c pa se preko jednačine dođe iz te do c... mada verujem da može i direktno samo mi je to sve nekako petljavo

Predrag Milosevic's picture

Formule...da bi koristili formule treba, na prvom mestu, da ih koristimo svaki dan redovno...sto uopste nije slucaj..barem kod studenata. I sta se desava, barem meni....pocnem da ih zaboravljam i onda vise vremena razmisljam da li koristim neku formulu ispravno, nego sto mislim o hemiji i prostoj logici.

Studentima je glavni cilj da dobiju dobru ocenu...i moja je preporuka da radite onako kako je u skoli.

Ja koristim ovaj Internet vise da pokazem, mozda i nesto drugaciji pristup...vise pricam nego sto racunam...a prica treba biti jednostavna i razumljiva koliko god je to moguce.

Iz vlastitog iskustva znam, prolazeci kroz skolski sistem...da ima ljudi koji, gotovo namerno, toliko komplikuju stvari, da ponekad pomislim da im je glavni cilj da pokazu koliko su pametni i oni obicno dodju do prilike da pisu udzbenike...ali, vremena su se promenila...na Internetu se mogu naci fantasticna objasnjenja, narocito na Youtube....i dobra preporuka bi bila da se savlada sto vise engleskog jezika da se to moze gledati....

danica_d's picture

jako mi se sviđa vaš pristup, puno bolje i kvalitetnije od buflanja kojekakvih formula. ispada da se samo nešto formalno uvrštava bez kognitivnog promišljanja.

nekad se je to rešavalo s tim omerima sad se uglavnom sve svodi na povezivanje tih formula.