Entalpija rastvaranja soli

danica_d's picture

Zašto je entalpija rastvaranja hidratne soli manja odnosno negativnija od bezvodne soli?

Predrag Milosevic's picture

Kada nesto rastvaramo (neku so), recimo u vodi, tu postoje, da uprostimo, dva procesa...

Jedan je posao da "rasturimo" kristalnu resetku soli...recimo na ione..i tu redovno trosimo energiju jer ioni nece da se razdoje iz razloga sto se elektrostaticki privlace....kad bi merili temperaturu rastvora samo za taj posao rastvor bi se hladio....ali

Ima i drugi proces...nakon sto se rasturi kristalna resetka...i koji redovno oslobadja energiju...a to je hidratacija...ili okruzivanje onih "rasturenih" iona sa molekulima vode...kad bi imali samo taj proces rastvor bi se grejao...

Znaci, jedan proces trosi drugi daje...sta ce biti na kraju...to ide od slucajado  slucaja...

Kad imamo neku so koja je hidrat...tu uglavnom samo trosimo energiju da rasturimo kristalnu resetku...a da dobijemo nesto vrlo tesko jer je ion vec uradio taj posao ranije tj okruzio se molekulima vode...pa nam hidrati soli kada ih rastvaramo manje vise hlade rastvor..

danica_d's picture

pa ako sam shvatila te entaplije s hidratima su negativnije pa onda prema tome ispada da se rastvor greje , a ne hladi zbog egzotermnog procesa (toplota se oslobađa)

može li se to sve skupa npr. kod CuSO4*5H2O to objasniti i na način da su molekule vode između Cu2+ i SO42- iona pa nisu toliko jaka elektrostatička privlačenja između jona? 

zašto se ioni kod razaranja energije kirstalne rešetke u gasnom stanju, kao npr. ovde kod ovih grafova:

https://hr.izzi.digital/DOS/13585/datastore/10/publication/13585/picture...

ne shvaćam kako imamo gasno stanje a radi se o običnom rastvoru?

Predrag Milosevic's picture

Kada se rastvara CuSO4 u vodi rastvor se zagreje.

Kada se rastvara CuSO4*5H2O u vodi rastvor se hladi (ne mnogo ali ipak hladi). Znaci...ako se vec pominju negativne i pozitivne entalpije...kod hidrata je ta promena entalpije pozitivna i proces je na kraju endoterman.

I ja sam misljenja da su veze u hidratu izmedju iona slabije jer sad imamo molekule vode koje se "guraju" izmedju....ali sta to vredi kad od hidratacije ne mozemo da dobijemo nista kad je sve vec hidratisano samo po sebi...znaci tu cemo da potrosimo nesto energije da raskinemo one slabe elektrostaticke veze u hidratu i...to znaci hladi se rastvor.

Kada nije hidrat...moze da pretpostavimo da cemo potrositi vise enrgije da raskinemo veze izmedju iona ali zato cemo dobiti mnogo vise kad dodje do hidratacije tih iona...pa se taj rastvor greje.

Ali sve to zavisi koji su ioni u pitanju...pogledaj onaj slucaj sa KCl...tamo potrosimo mnogo enrgije da raskinemo ione u kristalu i posle dobijemo manje kad ih hidratisemo pa jecitav proces endoterman...rastvor se hladi.

danica_d's picture

nije mi baš jasno kako se CuSO4*5H2O hladi a entaplpija rastavranja te soli je negativna? 

za ono s ionima me zanimalo zašto od iona koji su u sastavu kristala kad dovedemo energiju dobijemo ione u gasnoj fazi? 

Predrag Milosevic's picture

https://homework.study.com/explanation/when-cuso4-5h2o-is-dissolved-in-w...

To sam nasao na ovom web site-u....nije iskljuceno da je pogresan odgovor...da sam u laboratoriji to se lako proveri...u casu sa vodom doda se CuSO4*5H2O i meri temperatura ...ako pada ...tada je to endoterman proces kao sto tvrde...

Na vise mesta sam nasao da  toplota rastvaranja CuSO4*5H2O iznosi +11.7 kJ/mol ...recimo ovde

https://www.vedantu.com/question-answer/given-that-the-enthalpy-of-solut...

 

 

Dobra knjiga fizicke hemije sigurno ima proveren tacan podatak...

danica_d's picture

to je pisalo u jednoj knjizi, možda je greška. 

znate li možda kako objasniti da je entalpija stvaranja CaO niža od entalpije stvaranja KBr? 

 

Predrag Milosevic's picture

U ovom primeru najbolje je razmisljati u pravcu jacine jonske veze. Ca je ovde kao Ca2+, a K je kao K+. Poznato je da velicina naboja (sarze) odredjuje jacinu ionske veze...i sto je entalpija negativnija (to u stvario znaci da je veza jaca)...jer da bi je "rasturili" moramo da potrosimo mnogo energije. I velicina iona igra ulogu...