rastvorljivost

danica_d's picture

u tipovima zadataka gdje je rastvorljivost iskazana masenim procentom, kako se odredi kolika je masa vode (rastvarača)? 

znači ako je rastvorljivost ikszana masenim procentom neke supstance- npr. 24 % ; znači li to da je 24 g supstance i 86 g vode ili 24 g supstance i 100 g vode? 

mislim na 100 g vode jer se rastvorljivost iskazuje masom otopljene supstance u 100 g rastvarača, u tipovima zadataka gde treba rastvorljivost iskazati masenim procentom uzme se uvek 100 g rastavarača pa me to zbunjuje.

Predrag Milosevic's picture

U mojoj praksi kao hemicar pod masenim procentima se uvek podrazumevalo broj grama supstance u 100 g rastvora....cesto u literaturi oznaceno kao % (w/w)...Znaci, mogli bi reci recimo 24 g supstance u 100 g rastvora.

Jedino kada recimo govorimo o molalnosti tada se govori o broju molova supstance rastvorene u 1000g rastvaraca.

danica_d's picture

a ako npr.piše u zadatku da se na temelju podataka u grafu koji prikazuje rastvorljivost soli u 100 g H2O izrazi  rastvorljivost masenim procentom pri nekoj temperaturi, uzme li se onda za masu vode 100 g jer je tako rastvorljivost prikazana na grafu ili se za masu vode uzme onoliko koliko treba vode da bi masa rastvora iznosila 100 grama? Znači ako je npr. rastvorljivost supstance 26 g u 100 h vode, uzmeli se za masu vode 74 g ili 100 g vode u sledeću formulu: 

w(x)= m(x)= m(x)/m(x)+m(H2O)

to me malo zbunjuje. 

ne znam kako rešiti ovaj zadatak:
 Na temelju podataka prikazanih na dijagramu  odredite pri kojim će temperaturama rastvor kalijeva klorida masenoga procenta 30 % biti
nezasićen.

https://ibb.co/WtfZW2R

Predrag Milosevic's picture

Dobro...sad da vidimo sta treba.

Odmah da kazem da grafikon pripada fizickoj hemiji i oni cesto stvari predstavljaju na svoj nacin...ali nije problem bilo sta konvertovati...ovoga puta "obicni" hemicar je imao 30% (w/w) rastvor i onda se posluzio grafikonom koji su radili ovi sa fizicke hemije gde su stvari predstavljali kao rastvorenu supstancu u 100 g vode na raznim temperaturama...

Da bi uopste mogli da koristimo grafikon...znaci, moramo nasih 30% da vidimo koliko bi to bilo rastvorene supstance na 100g vode.

Mi imamoi 30g supstance na 100g rastvora ...zakljucujemo da je vode 70g.

E sad se pitamo...dobro...ako u 70g vode mogu da rastvorim 30g supstance koliko bi se rastvorilo ako imam 100g vode...naravno, i bez racunanja, zakljucujemo nesto vise....napravis proporciju i na kraju dodje 42.86 g supstance na 100 g vode.

Sad, idemo da vidimo sta kaze grafikon i tamo vidimo da tamo priblizno 43 g supstance sece grafikon na 50C.

Znaci, rastvor ce biti nezasicen od 50C pa navise tj do 100C

 

Ema K's picture

Pozdrav!

Imam jedno pitanje, vezano za hemijske reakcije:

Na primer, u sledecoj reakciji: NH4SO4+2KOH->K2SO4+2NH3+2H2O, kada se dobija amonijak i voda, da li je isto ako napisem da se dobija NH4OH umesto toga?  Ili u reakciji NaHCO3 +HCl-> NaCl+H2CO3, umesto ugljene kiseline napisem da se dobija CO2 i H2O? 

 

stefan17's picture

Mala ispravka, treba pisati (NH4)2SO4

Inace ja uvijek pisem CO2+H2O ili NH3+H2O jer kada takve reakcije sprovedes u stvarnom zivotu dobijas te produkte.

Sa druge strane pravilno je pisati ako se jedine ova 2 gasa sa vodom nastaju ovi proizvodi ali nikad ne stavljas strelicu u desnom smjeru nego i desno i lijevo (ravnotezna reakcija) 

NH3 + H2O = NH4OH ali samo stavis jednu strelicu desno i ispod nje jednu lijevo

Ema K's picture

U redu, sad mi je jasnije, hvala

Predrag Milosevic's picture

Samo da dodam nesto sto sam nasao u literaturi...

Kada se gas NH3 nadje u kontaktu sa vodom...uobicajeno je da se misli da nastaje NH4OH...ali to nije u potpunosti tacno...manji deo NH3 ce preci u oblik NH4OH, a veci ce jednostavno biti rastvoren kao NH3(aq)..i taj oblik je u ravnotezi sa NH4OH oblikom...

danica_d's picture

kako rešiti ovakav tip zadatka? ja ga nikako ne znam: 

https://ibb.co/jT7MJZL

stefan17's picture

Nisam stručan, mada ovdje ti je data rastvorljivost natrijum acetata u zavisnosti od mase vode. Nama je dato 70g CH3COONa i 50g vode. 

Na 20°C 100g vode rastvara 123 g CH3COONa sto se vidi sa dijagrama.

To znaci da bi 50g vode rastvorilo upola ovoga i to je 61.5g . Znaci nas rastvor je jos uvijek prezasićen i ima nerastvorenih djelova. Zato ga zagrijavamo.

Ja sa dijagrama vidim da bih ga ja zagrijao na 60°C jer bi tako 100g rastvorilo 140g NaAc a 50g upola manje.. znaci svih 70g kojih imamo

 

Tea123's picture

Koliko vode je potrebno kako bi se napravilo 100g 40% rastvora NaOH, ako se polazi od cvrstog NaOH cistoce 98%?

Predrag Milosevic's picture

U ovom zadatku imamo nedostatak informacija...sta predstavlja onih 2 % necistoca u NaOH...tu bi mogli imati dva scenarija...

Jedan je da je tih 2% necistoca voda, a drugi je da je to nesto drugo, neka druga materija...

Ako je voda onda racun ide ovako...

Pravimo 100g rastvora i treba da bude 40%....znaci treba nam 40g NaOH

Gde to mozemo naci....ako uzmemo 100g naseg "necistog" NaOH tu se nalazi 98g "cistog" NaOH...znaci proporcionalno za 40g NaOH treba uzeti 40.82g...i do 100g rastvora treba uzeti  59.18g vode....tako da ce u stvari vode biti 60g ukupno.

Predrag Milosevic's picture

Drugi scenario..2% necistoca nije voda nego nesto drugo...to nesto drugo moze biti nesto sto se rastvara, a moze biti nesto sto se ne rastvara i padne na dno kao pesak.

Ako se rastvara onda na to gledamo kao da je deo rastvaraca tj vode pa je racun isti kao da je voda u pitanju (scenario jedan).

Ako se ne rastvara tada moramo uzeti 40.82g necistog NaOH (da bi bilo 40g cistog) i jos 60g vode da se dobije 100g rastvora.

Sadrzaj case ce imati vecu masu od 100g (zbog one nerastvorne materije na dnu..tj necistoca) ali rastvora cemo imati samo 100g (koliko je i trazeno da se napravi)

 

Tea123's picture

Hvala puno na odgovoru. Samo jos ne razumem bas najbolje zasto u drugom scenariju , ukoliko je 2% necistoca rastvorno u vodi, to gledamo kao da je deo rastvaraca? 

Predrag Milosevic's picture

U principu niko nije rekao da 40% NaOH mora biti u odnosu na vodu...ne...u odnosu na rastvarac. Rastvarac jeste uglavnom voda ali je ostavljen prostor i za nesto drugo (necistoce...recimo NaOH je mogao da ima i 2% nekog alkohola). Sta hocu da kazem...nije receno hajde napravi 60% vodeni rastvor NaOH...znaci kad uzmemo 100g rastvora da tu mora da bude 60g vode...receno je da kada uzmemo 100g rastvora tu treba da bude 40g "suvog i cistog"NaOH...

Tea123's picture

Slazem se, u pravu ste, nije precizirano. Obzirom da se u ovom slucaju ipak radi o vodi kao rastvaracu, koliko vode je potrebno da bi se napravio 40% rastvor, a da znamo da je 2% necistoca rastvorno u vodi? Da li je tada potrebno 60g vode ili 59,18g? Hvala unapred

Predrag Milosevic's picture

59.18g vode...na kraju cemo imati 100g rastvora i gde se nalazi 40g NaOH...sto smo i hteli