Lewisova teorija kiselina i baza

danica_d's picture

Da li je H2O Lewisova kiselina ili samo Lewisova baza? Mislila sam da je samo lewisova baza no u nekim engleskim člancima piše da je i kiselina. 

Predrag Milosevic's picture

Nije bas lako odgovoriti na ovo pitanje...

Voda je, ako gledamo prema Bronsted-u, i baza i kiselina...tj amfoterna...vec prema potrebi.

Ako gledamo klasifikaciju prema Lewis-u...sklon sam da posmatram molekul H2O kao bazu....zasto. Postoje slobodni elektronski parovi, pa voda ulazi u reakcije kao nukleofil...e sad da li moze biti elektrofil...istina H u molekuli H2O je prilicno elektrofilan ali samo zato sto mu je kiseonik uzeo elektron...tako da je molekula polarna.

Voda reaguje kao kiselina u reakciji sa NH3 (Lewis-ova baza), medjutim voda ne reaguje u "kompletu" nego samo jedan deo koji se odvaja H+...tako da ta reakcija je vise reakcija zamene (displacement) ...u vodi je H+ bio sa OH- (kao H2O)...a  posle je H+ bio sa NH3 (kao NH4+)

Ako su kriterijumi po Lewis-u da je kiselina molekula koja prima elektrone ali i koja moze da napravi sigma vezu onda smo u problemu jer kod vode samo jedan deo tj H ce napraviti sigma vezu ali tek kad se molekula "raspadne" na H+ i OH-...pa onda taj H+ bez sumnje je Lewis-ova kiselina.