Da li neko moze da mi pojasni zadatak?

Milan Markov's picture

Glasi ovako:

"Kako ce na koncentraciju Joda delovati:

1.Povecanje pritiska

2. Smanjenje temperature"

ΔrH>O  (Reakcija je u oba smera)

I reakcija je I2(g)+H2(g)--->2HI

                                     <----

Predrag Milosevic's picture

Kada imamo neku reakciju u ravnotezi, prema Le Chatelier-ovom principu, ako je izbacimo iz ravnoteze...reakcija krene u onom pravcu koji minimizira tu promenu.

U nasem slucaju ako smanjimo temperaturu ..npr hladimo reakcioni sud...reakcija krene u onom pravcu da uradi "kontra" tome...da poveca temperaturu

Kako je ova reakcija, kad je citamo sa leva na desno, endotermna...tj deltaH > 0...odnosno ako bi isla sa leva na desno hladila bi okolinu...znaci to nije ono sto nama treba.

Nama treba reakcija koja ide sa desna na levo...tj da "greje", da poveca temperaturu...jer je to "kontra" onoga sto smo uradili reakcionoj smesi u ravnotezi....i kada smo poceli da hladimo i smanjujemo temperaturu.

Sto se tice pritiska...on zavisi od broja cestica na pocetku teakcije i na kraju.

Nasa reakcija kaze da od dve cestice gradimo takodje dve cestice...pa zakljucujemo da pritisak nema uticaja...to je slucaj i kad reakcija ide sa leva na desni i obrnuto.

Druga stvar bi bila kad bi kojim slucajem imali reakciju koja od 4 cestice napravi dve ( sa leva na desno) i od 2 napravi 4 (sa desna na levo). U tom slucaju bi povecanje pritiska dovelo da reakcija krene da tome kontrira...tje sa leva na desno da od 4 cestice napravi dve...ali to nije slucaj u nasem zadatku...gde pritisak ne igra ulogu...