Rastvaranje olova u HNO3

Star dust's picture

Pošto je olovo u naponskom nizu pre vodonika, zašto ne može da istera iz azotne kiseline vodonik, i nagradi so, već se stvara i gas NO? Jasno mi je zašto to radi bakar, on je u naponskom nizu posle vodonika.

milicaradenkovic's picture

Posto je reaktivnost olova manja od vodonika ne dogadja se direktna razmena  i reakcija

Pb+HNO3-------------->Pb(NO3)2+H2 nije moguca nego

Pb+HNO3-------------->Pb(NO3)2+NO+H2O

Pedjolini's picture

E vidis, ta pojava se naziva ,,pasivizacija'' . Posto je azotna kiselina jako oksidaciono sredstvo, ona oskiduje olovo do Pb+4, odnosno Pb se prevuce skramom PbO2. Ukoliko pogledas naponski niz (kompletan naponski niz,u knjizi za srednju skolu nije bas toliko detaljno naveden) videces da je standardni redoks potencijal prelaska EPb4+/Pb2+ = + 1,69V. Iz tog razloga kao gas nastaje NO a ne H2. Inace tvrdnja da olovo moze da istisne vodonik je tacna, kada se elementarno olovo oksiduje do Pb2+ ali je fora u tome sto se prevuce skramom olovo(IV)- oksida. Kada pises reakciju, pises Pb0 + HNO3 --->Pb(NO3)2 + NO + H2O (sedis levu i desnu stranu oksido-redukcijom). Moze da se desi da se izdvoji i NO2 ukoliko je kiselina koncentrovana. 
Ista stvar je, sto se tice transporta sumporne kiseline. Koncentrovana H2SO4 se prevozi u olovnim cisternama ili cisternama od gvozdja zato sto ne reaguje sa tim metalima. Na njihovoj povrsini stvaraju se odgovarajuci sulfati dvostrukopozitivnih katjona pomenutih metala. 
Nadam se da sam ti, koliko-toliko, pomogao. 
Srecni praznici i veliki pozdrav :))