Oksidacija-redukcija

MirjanaM95's picture

U kom nizu se nalaze supstance koje mogu da se koriste samo kao redukciona sredstva? 

1) H2S,H2O,J2,Na

2) Cl2,NaH,H2S,H2O2

3) H2S,CaH2,Cu,NH3

4)NaCl,J2, H2S,Cu

5)Br2,KBr,H2S,K

 

milicaradenkovic's picture

Ja mislim da je odgovor  pod 3 jer kod redukujuceg sredstva se povecava oksidacioni broj.

aksabg's picture

@milicaradenkovic je u pravu. Da pojasnim malo ako je pojašnjavanje potrebno. Kod supstance koja može da se koristi samo kao redukciono sredstvo se oksidacioni broj može samo povećati. Drugim rečima ne može se smanjiti. Npr. sumpor ne može imati manji oksidacioni broj od -2 i sl.

Pozdrav.

MirjanaM95's picture

Jeste tacan 3). A meni nije jasno kako da odredim Cu,da li je oksidaciono ili redukciono sredstvo. Hvala vam u svakom slucaju.

milicaradenkovic's picture

Kada gledas sta je oksidaciono a sta redukciono sredstvo moras da znas sva oksodaciona stanja elementa. Posto Cu moze da ima oksidacioni broj +1 i +2 onda je ono redukciono sredstvo.

Talijum3112's picture

Pitanje: Kako je Cu redukciono sredstvo, zar nije Cu dobro oksidaciono sredstvo jer se nalazi ispred H u naponskom nizu (svi elementi u naponskom nizu koji su desno su dobra oksidaciona sredstva?) ?.

milicaradenkovic's picture

Sama si napisala svi elementi koji se nalaze desno u naponskom nizu su dobra oksidaciona sredstva a Cu je levo od vodonika i on je dobro redukciono sredstvo.

Talijum3112's picture

K,Na,Ca,Mg,Al,Zn,Cr,Fe,Cd,Co,Ni,Sn,Pb,H,Cu,Hg,Ag,Pd,Pt,Au
ovo je stvarno kontradiktorno postalo xd
 

kowalsky's picture

Treba upoređivati vrednosti redoks potencijala. Bakar ima veći redoks potencijal od vodonika kao i svi ovi metali koje ste naveli (u gornjem slučaju) desno od vodonika. Potpuno je nevažno da li ćemo ih ređati s leva u desno, odozdo na gore ili obrnuto.

Talijum3112's picture

Ovo sam našao u pripremnoj nastavi vezano za naponski niz. Treba mnogo više znanja i iskustva da se  zna svaki redoks potencijal, pa je valjda ovo olakšica. Svejedno, zahvaljujem se.
 

kowalsky's picture

Ne treba da se zna svaki redoks potencijal, treba samo za one važnije metale da znaš da li imaju negativan ili pozitivan redoks potencijal. Najlakše ti je da zapamtiš nekoliko ovih bitnijih sa pozitivnim.