Naelektrisanje

Marijax's picture
Na+ Cl-

Hdelta+  Hdelta-

Razlika?
Pop.'s picture

Ne znam da li se misli na ovo:

Kod NaCl imas jonsku vezu, gde ti je Na naravno pozitivan jon a Cl negativan jon i formiraju vezu na osnovu toga sto atom Na ima 1 elektron vise a Cl jedan elektrom manje.

Kod H-H imas kovalentnu vezu gde se veza formura na osnovu deljenja elektronskog para. E sad, interesantno mi je ovo delta + i delta -. Veza H-H je nepolarna ali postoji nesto sto se zove verovatnoca nalazenje elektrona. Moguce je da se ne misli na ovo sto cu ti otkucati ali ajde objasnicu ti. Delta + znaci da imas delimicno pozitivno a delta - delimicno negativno naelektrisanje. Kako 2 atoma H dele jedan elektronski par odnosno 2 elektrona, ta dva elektrona "setaju" izmedju ta dva atoma H. Kako ti elektroni imaju haoticnu putanju kretanja (ovde je sigma veza odnosno veza loptastog oblika) moguci su trenutci kada se elektroni blizi jednom atomu pa on postaje delta - a ovaj drugi delta + (jer su ova dva elektrona "otisla" kod drugog atoma H u vezi na delic delica sekunde).

Inace, ne znam kako se naziva takva vrsta dipola, ali ona nije permanentan. Zatim postoji i indukovan dipol (ovo sve navodim jer si otvorila/o jos jednu temu o kojoj pitas o dipolima) koji takodje nije permanentan (stalan) jer nestaje kada uklonimo element koji ga je izazvao.

"Raspricao" sam se :p ali je to tema koja je meni jako interesanta :D mada, moguce je da sam preterao sa informacijama i promasio ono sto si ti pitala/o :D

Marijax's picture

Hvala ti! :D