Neutralizacija Baza+kiselina=so+voda

benjaminema2000's picture

Imam problem oko jednacine kod neutralizacije:Ca(OH)2+H3PO4=Ca3(PO4)2+H2O.Zasto je Ca3 i zasto je (PO4)2.Nemam problem sa izjednacavanjem samo nemogu da skontam zasto je Ca3 i (PO4)2.Ako neko moze da objasni molin ga za pomoc.

Pop.'s picture

Ca-jon je naelektrisan 2+ dok je PO4 naelektrisano 3-. Kako molekul mora biti neutralan, vezu se 3 molekula Ca (3 * 2+ = 6+) i dva PO4 (2 * 3- = 6-) sto daje ukupno naelektrisanje 0

Pop.'s picture

Inace, ukoliko imas problema da prepoznas kako su naelektrisani atomi ili delovi molekula (kao za PO4) najlakse ti je da uzmes sam molekul iz kog poticu i da odredis odatle njihovo naelektrisanje (kasnije ce se ta nalektrisanja menjati kod produkata u odnosu na rekatante ali ne verujem da ces se uskoro sreteti sa time dok ne savladas ovo). Npr, OH-jon je uvek nalektrisan sa -1. Vidis da u Ca(OH)2 ih imas 2 komada, to znaci da imas ukupno -2 otdu je Ca naelektrisan sa 2+. H je uvek +1 pa u kiselini H3PO4 ga imas 3 puta, sto znaci da imas ukupno 3+ za vodonike, otud je PO4 naelektrisano -3. :)

benjaminema2000's picture

Hvala puno na pomoci XD