Kompleksno jedinjenje.

Ana.'s picture

Možete li mi objasniti kako Al gradi kompleksna jedinjenja, sa bazama kiselinama, aluminati i slično, i pokazati to na primjerima?

I kada se dodaje (H2O)6, i slično... Možete li mi detaljno objasniti, molim vas?

Pop.'s picture

Ajmo ovako, kompleksna jedinjenja su jedinjenja koja nastaju kada se 1 atom ili jon kruzi sa molekulima ili jonima. To je bilo njaprostije moguce sto sam mogao da ti kazem :) Taj atom se naziva graditelj kompleksa a joni ili molekuli koji ga okruzuju se nazivaju ligandima. Karakteristika graditelja kompleksa je da ima prazne d orbitale a ligandi da imaju slobodne elektronske parove. Konfiguracija Al je:

1s2 2s2 2p6 3s2 3p1    a konfiguracija jona Al3+ je onda naravno samo 1s2 2s2 2p6 i sada krece magija :D

Naime, Al sada ima prazne 3s orbitale i prazne 3p orbitale (s moze maksimalno da primi 2 elektrona a p 6 elektrona, to se nadam da znas) sada molekuli vode koji imaju slobodne elektronske parove popunjavaju te njegove slobodne orbitale. Prvi molekul vode sa svojim slobodnim el parom popunjava 3s orbitalu (kao sto sam vec rekao, s moze da primi max 2 elektrona a mi imamo par elektrona koji poticu od vode). Sledeca tri molekula vode popunjavaju tri 3p orbitale, a jos dva molekula vode (sto bi nam dalo ukupno 6 molekula vode koji okruzuju Al) sada popunjavaju 3d orbitale tj samo dve 3d orbitale. To je ukupno 6 molekula vode koji grade kompleks sa Al. A zasto 6? Zato sto je 6 maksimalan br liganada (u nasem slucaju vode) koji moze da okruzi neki atom. Tada imas oktaedarsku gradju gde je atom Al u sredini tog oktaedra a molekuli vode se nalaze na rogljevima tog oktaedra. To bi bilo to, a kako gradi komplekse sa kis i bazama stvarno ne znam. Evo ti ispod i slika tog oktaedarskog kompleksa koju sam pronasao na netu