zakon stalnih masenih odnosa

hemija5's picture

Koliko grama gvozdja i koliko grama sumpora bi trebalo odmeritri za 44gFeS?

resenje

x:44=32:88  mS=16g    

x:44=56:88   mFe=28g 

Meni nije jasno zasto je 88? Ako moze objasnjenje,hvala :) 

Pop.'s picture

Zato sto je 88 molarna masa FeS. Zato ti je takva proporcija (objasnicu samo za S):

ako u 88 g FeS : imam 56 g Fe = u uzetih 44g FeS : imacu Xg Fe

hemija5's picture

Hvala,da li je ovo za Fe? :)

Pop.'s picture

Da, da za Fe, ne znam zasto sam iznad proporcije napisao da cu navesti za S :D

hemija5's picture

Dobro,hvala puno.Da li mozete da pokusate da mi objasnite nesto o hemijskim jednacinama,kako da ih resavam ? Ja znam da treba da bude jednak broj atoma,ali ne razumem zasto  uvek dodaje koeficijent 2 i da li se uvek dodaje taj koeficijent,a u nekim primerima se ne dodaje?Bila bih Vam jako zahvalna,jer ne razumem,a u knjizi nije bas dobro objasnjeno. Hvala ,puno! :) 

Pop.'s picture

Hm, ajmo polako. Sta zelis da me pitas, za hemijske reakcije ili hemijska jedinjena? Navedi mi neki konkretan primer ako mozes i pitaj me sta ti nije jasno

hemija5's picture

Hemijske jednacine,kako da ih izjednacim na primer C+O i to je CO2.Zasto ovde nije 2CO2 kad je u  skoro svakom drugom primeru dva? I da li se uvek dodaje ta dvojka,od cega zavisi? Hvala! 

Pop.'s picture

To sto si videla/o da u drugim primerima se pise 2CO2 to zaboravi. Ono sto treba da pamtis je CO2. To je formula tog molekula, ova 2 se dodaje kasnije kada se ta jednacina izjednacava, naravno ukoliko je to potrebno. Ajmo za tu jed koju si navela/o. Imamo ugljenik i on se pise C, imas kiseonik, ali kako je on gas, atomi gasa ne postoje u reakcijama, samo postoje molekuli pa nikada ne pises samo O vec O2 sto nam je molekul (C nije gas zato ne pisemo C2) i znas da ti nastaje CO2 pa pises reakciju:

C + O2 = CO2

U ovom slucaju nemas potrebe da ista izjednacavas, ali ajde da pogledamo npr reakciju Na i Hlora gde se dobija kuhinjska so.

Na + Cl2 = NaCl

Hlor je takodje gas pa se pise Cl2. A formula kuhinjske soli je NaCl. E sada brojis atome koje si navela/o. Vidis da imas sa leve strane 2 atoma Cl a sa desne samo jedan. Sada uzmes i stavljas br 2 ispred molekula NaCl kako bi imala jednak br atoma, pa pises:

Na + Cl2 = 2NaCl

Ajmo opet da izbrojimo atome. Posto smo dodali br 2 ispred NaCl vidimo da smo povecali i br atoma Na pa sada sa desne imamo 2 atoma Na a sa leve samo 1. Zato sada dodajemo br 2 ispred Na sa leve strane jednaine kako bi smo izjednacili br atoma.

2Na + Cl2 = 2NaCl

Jel' ok?

hemija5's picture

Da,hvala puno! Mozete li da mi takodje napisete postupno jednacinu za aluminijum tri hlorid  i gaseni krec? A za metan da li je ovo tacno CH4-------> C+4H2---------->2CH4 

Pop.'s picture

E pa ajde sad da ti odradim sve zadatke :D formula za aluminijum(III)-hlorid je AlCl3 formula gasenog kreca je Ca(OH)2 a to sve mozes da pronadjes na internetu. Samo ukucas ime jedinjenja u google-u. A ova reakcija koju si naposao/la je upravo ono sto sam ti objasnjavao u postu gore. Izbroj atome, vidis da ti je za H dobro a za C?

hemija5's picture

Mozda C2?

Pop.'s picture

Ne, na taj nacin bi manjao formulu ugljenika, a da bi izjednacio br atoma brojeve mozes samo da dodjajes ispred jedinjenja. Znaci 2C moras da napises

hemija5's picture

Aha,da.A ako hocu da vidim kako se radi jednacina za neku formulu,sta tacno da ukucam,posto sad na internetu,ne mogu da nadjem.Postoji li neki sajt za to? Hvala!