Jačina kiselina i baza

Star dust's picture

Interesuje me kako možemo logički da zaključimo koja kiselina je jača - npr. da li je jača ugljena kiselina ili neka karboksilna kiselina? Kada kažem logički, ne mislim da pored sebe imam konstante disocijacije pa da očitam, već na osnovu toga koja kiselina se gde rastvara..

Pop.'s picture

Interesantno pitanje, probacu da ti delimicno odgovorim.
Prvo, kiselina nije jaka jer nesto rastvara vec koliko lako disosuje odnosno koliko lako donira H+ jone (sto ima neke veze sa rastvaranjem ali prvenstveno zavisi od disocijacije). Drugo, organske i neorganske kiseline ne mogu da se uporedjuju. Kod organskih kiselina postoje silna pravila i lako je utvrditi koja je kiselina jaca (kada imas date kiseline pa zelis da ih upotrebis). Trece, neorganske kiseline su najcesce jace od organskih, mada tu postoje izuzetci kao sto je H2CO3 ili HCN. Ima ih jos nekoliko, a ugljena kiselina je npr slabija od CH3COOH jer je prvenstveno u obliku H2O + CO2. HCN je slabija jer H nije vezan direkno za N odnosno elektronegativan atom. To cu objasniti detaljnije. Postoje jake neorganske kiseline i njih jednostavno moras da pamtis. Kao sto su HCl, HBr, HClO4, HNO3 itd. Sta je njima zajednicko. Npr kod HCl, H je direkno vezan za atom Cl koji je jako elektronegativan, odnosno privlaci elektrone te lako ostavlja "ogoljen" H+ jon pa se on lako odvaja, odnosno HCl lako disosuje te je jaka kiselina. Isto vazi i za HBr, kod HNO3, H atom je vezan za jedan od O atoma, koji je takodje jako elektronegativan pa je i zato ta kiselina jaka. Kod HCN kis, H atom je direktno vezan za C atom, a C atom za N. Zato je to slabija kiselina, jer H atom nije direktno vezan za N. I ima jedno pravilo, jacina opada u sledecem nizu:
HClO4 > HClO3 > HClO2 > HClO
Razlog je jer se smanjuje br O. Kod HClO4 imas 4 kiseonika te oni jace privlace elektrone, odnosno lakse uzimaju elektron sa H atoma te se on lakse odvaja, dok kod HClO imas samo 1 atom kiseonika i naravno 1 atom manje privlaci elektrone od 4 atoma kiseonika. Zato je HClO4 najjaca.
Ovo su jedina pravila koja ja znam za neorganske kiseline, nije mnogo ali mozda ce ti koristiti nekada :)