Ravnoteža reakcije

Star dust's picture

 Ako se u ravnotežnom sistemu:

          2CO(g) + O2 (g)  =  2CO2 (g)

zapremina suda u kome se odvija reakcija poveća tri puta, brzina povratne reakcije će se

  1. Smanjiti za 9
  2. Povećati 9 puta
  3. Povećati 3 puta
  4. Smanjiti 9 puta
milicaradenkovic's picture

2CO+O2----------------->2CO2

v=k*{CO}2*{O2}

v1=k*1/9{CO}2*1/3*{O2}

v/v1=k*{CO}2*{O2}/k*1/27*{CO}2*{O2}

v/v1=1/1/27

v1=v/27 nijedan odgovor nije tacan jer bi trebalo da se brzina smanji 27 puta.

 

Star dust's picture

Aham, shvatio sam tvoj postupak, samo što si ti gledala ovu osnovnu reakciju, a zadatak kaže povratna reakcija, tako da bi bilo da se smanji za 9 puta?

milicaradenkovic's picture

Jedino ako oni nisu mislili na CO2 onda je odgovor smanjice se 9 puta pod 4.

Pop.'s picture

Brzina direktne reakcije u ovom slucaju je

v1 = k1 [CO]2 [O2]    a povratne v2 = k2 [CO2]2   i dobija se 9 kada se odradi za povratnu reakciju, samo treba da se zna da: posto se zapremina povecala to odgovara povratnoj reakciji, odnosno nastajanju produkata (koji zauzimaju vecu zapreminu) pa se onda brzina povratne reakcije poveca 9 puta (pod 3).

miljana95's picture

Jel moze neko detaljno da mi objasni pocetne,ravnotezne i utrosene koncentracije? Odakle i kako ih nalazim,koje se koriste za izracunavanje konstante? To mi uopste nije jasno a ucila sam vise puta,negde gresim.

Pop.'s picture

da se ispravim. greska samo u jednoj reci

"posto se zapremina povecala to odgovara povratnoj reakciji, odnosno nastajanju REAKTANATA (koji zauzimaju vecu zapreminu) pa se onda brzina povratne reakcije poveca 9 puta (pod 3)."

Mirjana, ne znam da li ce ti ovo pomoci (ne znam da li si ovo zelela da pitas). Pocetne koncentracije su one koncentracije koje su u sistemu pre nego sto pocne odigravanje reakcije. Najcesce u ovom slucaju imas koncentracije reaktanata koje si dodala npr u neki sud, to mozes da izracunas tako sto su ti date mase, molovi tih supstanci i izracunas njihove koncentracije odgovarajucim formulama, a onda su ti koncentracije produkata = 0 (pocetna). To je najcesci slucaj za pocetne konc, mada naravno postoje izuzetci, mozes u sistemu vec da imas neku kolicinu produkata, pa ti tada njihova koncentracija na pocetku logicno ne bi bila jednaka nuli. Ravnotezne koncentracije su ti one koncentracije produkata i reaktanata POVRATNIH REAKCIJA koje nastaju KADA SE USPOSTAVI RAVNOTEZA. Velikim slovima sam pokusao da naglasim sta je bitno. A ta ravnoteza se izrazava preko konstante ravnoteze K, koja predstavlja proizvod konc. produkata kroz proizvod konc. reaktanata U RAVNOTEZI. Tako se odredjuju konc. u ravnotezi, jer ti je K tablicna vrednost a najcesce ti je data neka od konc. ili produkata ili reaktanata. Koliko se utrosilo, ne secam se takvih zadataka (nisam profesor, sve ovo radim po delimicnom secanju) to bi trebalo da je pocetna koncentracija minus koncentracija u ravnotezi, tj to nam je kolicina utrosenih reaktanata (po nekoj mojoj logici).