PH vrednost rastvora mravlje kiseline

Bokii's picture

Izracunati vrednost ph rastvora koji nastaje mesanjem 20 ml rastvora mravlje kisleine (KHCOOH= 2,1 * 10 na minus cetvrti ) koncentracije 0,2000 mol po litri sa 45 ml destilovane vode.

Ja imam ideju, ali nisam sigurna da li sam u pravu, pa ako bi neko ikako mogao da resi ovaj zadatak. Unapred zahvalna :) 

Bokii's picture

Meni je ph vrednost 2,44 sa razblazenjem, a bez razblazenja ispada mi negativni dekadni logaritam od cetvorke , a to je 0, 30 ili minus 0,30?

milicaradenkovic's picture

Ja dobijam 3.37. Ne znam da li je tacno pa ako jeste da napisem.

Bokii's picture

Moze naravno, hvala :) Problem je u tome sto ja ne znam tacno resenje, jer ga nema, ali zadatak je bio na testu, pa bi bilo valjano da bude resen :)

milicaradenkovic's picture

HCOOH------------->H+ + HCOO-

K=(H+)*(HCOO-)/(HCOOH)

(HCOO-)=(H+)=x

2.1*10(-4)=x2/0.2

x=(koren(4.2*10(-5)))=0.00648 mol/l

Vu=V1+V2=20+45=65 ml

0.00648 mol-----------------1 l

x mol----------------------------0.065

x=0.065*0.00648/1=4.2*10(-4)

(H+)=x=4.2*10(-4) mol/l

pH= -log(H+)=3.37

Bokii's picture

Ja sam ovaj zadatak resavala tako sto sam koncentraciju hidronijum jona trazila iz korena proizvoda konstante disocijacije slabe kiseline kao sto je mravlja,(a ona je vec data) i iz njene koncentracije, ali koncentracije NAKON mesanja sa vodom iz one poznate formule V1C1=V2C2 gde je C2 moja nova dobijena koncentracija NAKON mesanja, ovim Vasim resenjem Milice, ja sam zapravo shvatila da sam debelo pogresila :D Hvala :) Mada, moram priznati da mi nije jasno ni zasto moj nacin resenja zadatka ne bi bio prihvacen :D

Bokii's picture

Najgore od svega je sto mi je sad u ponedeljak test, a konsultacija vikendom nema :( :D

milicaradenkovic's picture

Ti iz poznate koncentracije mravlje kiseline i konstante disocijacije dobijas koliko imas hidronijum jona u 1 l rastvora i onda kada taj rastvor pomesas sa vodom dobijas koliko imas H+ jona u rastvoru nakon mesanja.

Bokii's picture

A zabuna :( kako cu onda razlikovati kada koristim samo formulu sa korenom, a kada se sluzim izrazom za konstantu disocijacije? Izvini na smetnji,zaista.

milicaradenkovic's picture

Kada imas slabu kiselinu ili slabu bazu i njenu koncentraciju onda koristis konsatntu disocijacije kiseline ili baze i tada koristis koren a ako ti je dat pufer onda koristis samo konstantu disocijacije.

Bokii's picture

Hvala, a zasto ovde koristimo konstantu disocijacije zasto ne izraz sa korenom, kada je mravlja kiselina samo slaba kiselina , a sa destilovanom vodom samo razblazena, ali ona nije pufer? Zar onda ne treba izraz za konstantu disocijacije?

milicaradenkovic's picture

Koristis konstantu disocijacije jer je mravlja kiselina slaba kiselina i onda ide koren.

Bokii's picture

Ali rezultati nisu isti, ako koristim izraz za koren u ovom zadatku

milicaradenkovic's picture

Ako koristis koren moras da dobijes ono sto sam ja dobila 0.00648 mol/l za hidronijum jone.

Bokii's picture

Probala sam sad ovaj zadatak da resim po metodi Vasoj kao prethodni zadatak sa vise tacaka, a ovaj zadatak je identican onome pod tackom 1. Izgleda da je ovde rezultat bas kao sto sam i dobia prvi put: 2,44 . Isto se dobija i sa korenom i bez njega,  ali nije 3,37, ako se se radi identicno kao prethodni , sve je isto samo druga vrednost konstante disocijacije :) POzdrav

milicaradenkovic's picture

Da greska je u zadatku jeste tacno tvoje resenje 2.44.