katoda i anoda

Gimnazijalka 1's picture

cao,potrebno mi je objasnjenje oko reakcija na katodi i anodi,ja sam nasla neke reakcije u knjizi,reakcija na anodi:

Zn-->Zn2+  + 2e-   , a reakcija na katodi: 2H20+ 2e-  --> h2+2oh-   ali mi nista nije jasno,reakcija na katodi je redukcija a na anodi oksidacija,ali ja ne shvatam kad imam neki drugi primer osim ovih u knjizi,recimo eletrolizu vodenog rastvra NaCl kako da napisem reakciju na katodi i anodi?

Hemicar5's picture

Elektroliza se uglavnom vrsi da bi se dobili metali u svom elementarnom obliku. Elektolizom rastopa hlorida metala se dobijaju metali u elemenentarnom stanju - iz CaCl2 se elektrolizom dobija cist Ca, iz MgCl2 se dobija Mg, iz NaCl se dobija Na. Bitno je da je u pitanju rastop, a ne rastvor. Npr. rastop NaCl izgleda ovako NaCl=Na+ + Cl-, a rastvora bi izgledao ovako NaCl + H2O=Na+ + Cl- + H2O. Zasto je ovo bitno? Upravo zbog ove vode, sad cemo vide i zasto. Posmatramo rastop NaCl, gde imamo samo jon Na i Cl jon. Katoda je negativno naelektrisana elektroda i na nju ce doci pozitivno naelektrisan jon (Na+). Ono sto dodje na katodu se redukuje. Anoda je pozitivno naelektrisana elektroda i na nju dolazi negativno naelektrisan jon (Cl-). Ono sto dodje na anosu se oksiduje. 

-K: 2Na+ + 2e- = 2Na

+A: 2Cl- - 2e- = Cl2

Reakcija na katodi i anodi uvek mora da bude izjednacena. Posto ce iz Cl- uvek nastati molekul hlora svuda stavljamo dvojke. To bi bilo to za elektrolizu rastopa. Elektrolizom rastvora se dobija nesto drugacije. Na katodi ce se opet izdvojiti natrijum, ali na anodu dolazi voda jer ona ima veci afinitet od hloridnog jona! U sudu u kom se vrsi elektroliza ce se sada nalaziti natrijum i voda koji ce u reakciji dati NaOH. Elektrolizom rastvora se dobijaju odgovarajuce baze! 

-K: 4Na+ + 4e- = 4Na

+A: 2H2O - 4e- = O2 + 4H+

 

Gimnazijalka 1's picture

Hvala vam na objasnjenju i izvinite sto malo kasnim sa odgovorom ali mozete li malo detaljnije da mi objasnite elektrolizu rastvora, da li uvek na katodi dobijamo metal a na anodi vodu,i dalje mi ovo nije bas jasno?

Gimnazijalka 1's picture

Ja imam pitanje u zbirci sta se izdvaja pri elektrolizi zasicenog vodenog rastvora natrijum-hlorida na katodi i odgovor je vodonik.

Gimnazijalka 1's picture

Moze li neko da mi odgovori,nikako ne mogu da shvatim sama

Winkler's picture

Odgovorio sam na isto pitanje vec nekoliko puta. Pretrazi ostale stranice i pronaci ces odgovor.