odredjivanje koeficijenta

Gimnazijalka 1's picture

Moze li neko da mi najjednostavniji moguci nacin objasni odredjivanje koeficijenata jonsko-elektronskom metodom,procitala sam sve sto pise u knjizi ali nikako ne mogu da shvatim,ovo je jedan od laksih  primera KBr + KBrO3 + H2SO4 ---> Br2 + K2SO4 + H20 ali ja ne umem da ga izjednacim zato sto samo brom menja oksidacioni broj.

aksabg's picture

Mogu ja da ti uradim sad ovaj konkretan primer, ali ideja je da razumeš način rada i šta je zapravo oksido-redukcija i slično.

Pogledaj ovaj dokument, čini mi se da je fino izloženo sve: http://supa.pharmacy.bg.ac.rs/assets/16427

Ako je previše kompleksno ima na youtube-u raznih animacija, samo je potrebno osnovno poznavanje engleskog jezika.

Pozdrav.

Gimnazijalka 1's picture

Umem i ja da odredim koeficijente ali uz pomoc metode oksidacionih brojeva. Br-1 primio 1 e- Br2 0 i Br+5 otpustio 5 e- Br2 0 . Pomnozim prvu polureakciju sa 5 i onda na levoj strani imam 5+1 Br tj 6 a na desnoj posto je samo jedan proizvod a ja sam ga pisala u dve polureakcije onda je 10+2 Br = 12 i podelim sa 2 i dobijem i tu 6 a posto je Br2 onda 6 podelim sa 2 i koeficijent mi je 3 (nadam se da je ovo tacno). Ali se u ovoj drugoj metodi uvek spetljam,ne umam da izjednacim naelektrisanje,i u ovom dokumentu pise slicno kao i u knjizi,valjda cu moci sve reakcije da izjednacavam uz pomoc metode oksidacionih brojeva.

Posto imam jos jedan problem oko koeficijenata nadam se da mogu i njega da postavim na ovoj temi.  HCl+KMnO4---> MnCl2+Cl2+KCl+H2O u ovom primeru je Mn+7 presao u Mn+2 i Cl-1 presao u Cl2 0, pomnozim drugu polureakciju sa 5 i posto je Cl2 onda i prvu i drugu pomozim sa 2 i dobijem da su koeficijenti ispred Mn u reakciji 2 i koeficijent ispred Cl2 je 5 onda saberem sav hlor na desnoj strani i dobijem da je koeficijent kod HCl 16.I kad sve izjednacim u zadatku mi pise ako je dobijeno 112cm3 gasa(pod normalnim uslovima) kolika je masa oksidacionog sredstva?  Ja bih zadatak uradila ovako:Oksidaciono sredstvo je KMnO4. 

71:22.4=x:0,112 x=0.335g Cl2

584:335=x:0.335 x=0,584g HCl

584:158= 0,584:x x=0,158g KMnO4

i napisala bih da je resenje 0.158 medjutim to treba da se pomnozi sa 2 i da se dobije 0,316mg 

Da li je tacan moj postupak resavanja zadatka,zasto na kraju treba da se mnozi sa koeficijentom, i da li bi onda trebalo da i mase hlora i HCl pomnozim koeficijentom? Probala sam da i 22,4 pomnozim sa 5 i sve ostalo radim isto ali sam na kraju dobila 0,0336g.

Gimnazijalka 1's picture

Jako bi mi znacilo da mi neko kaze da li je ovo sto sam napisala tacno i ako nije da mi kaze gde sam pogresila.

Pop.'s picture

Probacu da ti objasnim, posto vidim da si se trudila da razumes. Sto se tice prve reakcije:
Br(-1) ------> Br2 (0) ovde Br otpusta 1 elektron (ne prima) logican nacin da pamtis je da ako je imao negativno naelektrisanje i ti mu dodas elektrn onda ce on preci u -2, dakle mora da otpusti kako bi presao u naelektrisanje 0. Dalje:
Br(+5) ----> Br2(0) ovde dolazi do otpustanja 5 elektrona.
Napomena: Ispred Br(-1) i Br(+5) ne pises broj 2 [tj. ne pise se 2Br(-1) ------> Br2 (0) ] jer ovde 2 jona tj. joni Br(-1) i Br(+5) prelaze u Br2, inace bi morao da se pise koeficijent 2 ispred nih.
Da bi izjednacila brojeve razmenjenih elektrona prvu mnozis sa 5 (to si ti skontala) i tu je kraj, nema dalje nikakvo racunjanje, Tu stajes, pises 5 ispred Br(-1) a ispred Br(+5) ostaje koeficijent 1, pa to izgleda:

5KBr + KBrO3 + H2SO4 ----> Br2 + K2SO4 + H2O

zatim, izjednacavas broj Br atoma, zato dodajes koeficijent 3 ispred Br2, brojis atome K, vidis da sa leve strane imas ih 6, pa dodajes koeficijent 3 ispred K2SO4 i na kraju brojis atome H i dodajes 3 ispred molekula vode.
 

Drugi zadatak ti pisem u novom postu ispod

Pop.'s picture

sad vidim gresku Br(+5) ----> Br2(0) ovde dolazi do PRIMANJA 5 elektrona

Pop.'s picture

Drugi zadatak:
Koeficijent ispred HCl jeste 16, ali tebi to nije bitno. Gledas sta ti je dato od podataka u zadatku. Zadatke resavas preko proporcije tako sto uzmes 2 stvari (jedinjenja)! Prvo jedinjenje koje uzimas je ono za koje ti je dat neki podatak kod tebe je to gas, jedino jedinjenje koje je kod tebe u gasovitom obliku je Cl2. Drugo jedinjenje koje uzimas je ono jedinjenje koje se tebi trazi da mu izracunas udeo, masu, zapreminu itd odnosno neki njegov podatak, to je kod tebe oks. sredstvo odnosno kao sto si primetila to je kalijum-permanganat. Upari te dve supstance sa odgovarajucim podacima i dobices tacan rezultat.
Moras dalje znati kako se racunaju podaci i uparuju u proporcijama (moras da racunas i koeficijente, to je i poenta izjednacavanja hem reakcija) probaj nadji na netu kako se to radi

Gimnazijalka 1's picture

Hvala vam na ukazanoj gresci,ja teorijski znam da je oksidacija otpustanje elektrona i da se tu oksidacioni broj povecava a redukcija primanje elektrona i tu se oksidacioni broj smanjuje ali praticno ih u zadacima stalno mesam,ni sama ne znam zasto. Mogu li samo da vas jos zamolim da mi napisete kako biste vi postavili proprciju za drugi zadatak,unapred hvala

Pop.'s picture

Dovoljno je to teorijski da znas pa u zadacima samo da se podsetis definicija i odredis sta se oksidovalo a sta redukovalo. Normalno je da covek gresi i mesa nesto sve dok mu to ne postane rutina konstantnim radom, tako da nemoj da se opterecujes oko toga. Ja sam oksidaciju pamtio ovako: Oksidacija je Otpustanje elektrona (obe reci ocinju na isto slovo) onda znam da je redukcija suprotno :) ne znam da li ce ti pomoci ova mala caka za pamcenje definicije ako opet krenes da mesas (sto se i meni iskreno milion puta desavalo).

Sto se tice zadatka. Izjednacena reakcija izgleda:
16HCl + 2KMnO4 -------> 2MnCl2 + 5Cl2 + 7H2O + 2KCl

po reakciji vidis (gledamo samo oksid. sred. i gas kao sto sam objasnio gore) da tebi ide na 2 mola KMnO4 5 mola Cl2. Kako tebi nisu dati mol gasa vec cm3 onda cemo i ovih 5mol Cl2 da pretvorimo u odgovarajucu jedinicu. Znamo da 1mol zauzima 22,4dm3 odnosno 22400 cm3 pa pisemo proporciju:

2 mol KMnO4 : (5*22400 cm3 Cl2) = X mol KMnO4 : 112 cm3 Cl2

X = [ 2*112]/[5*22400] = 0,002 mol KMnO4

odnosno nasa masa je:

m = n*M = 0,002 * 158 g/mol = 0,316 g KMnO4

ili smo mogli odmah u proporciji da umesto 2 mol KMnO4 pisemo to u gramima pa bi smo odmah dobili koliko grama KMnO4 je potrebno. Nadam se da ti je sada jasno

Gimnazijalka 1's picture

Jasnije mi je,hvala vam jos jednom :)