Supstanca

aristotel27's picture

Supstanca je izgradjena od 7 atoma vodonika,2 atoma ugljenika,2 atoma kiseonika i 1 atoma azota.Broj zajednickih elektronskih parova u katjonu ove supstance je za 3 manji od broja zajednickih elektronskih parova u njenom anjonu.Napisite formulu jonskog para.

milicaradenkovic's picture

H7C2O2N

Ja ne znam sta se trazi u ovom zadatku da nije resenje HNO2 i C2H6 od polaznog jedinjenja. Posto je katjon H+ on nema zajednicki elektronski par a anjon je NO2- on ima 3 zajednicka elektronska para tako da je broj zajednickih elektronskih parova u katjonu za 3 manji nego u anjonu.

Pop.'s picture

Jedino što meni pada na pamet je CH3COONH4 koji daje CH3COO- anjon koji ima (ako pod zajedničkim el parovima smatraju veze) 3 (iz CH3) + 4 veze iz ostatka -COO sto je ukupno 7 elektronskih parova (odnosno veza) iz anjona i NH4 katjon koji ima 4 el para u vezama što je za 3 manje od anjona.

aristotel27's picture

ja pravo da vam kazem neznam resenje zadatka jer ja takodje ni za jedan od zadataka koji sam postavio neznam resenje.moje opravdanje je to sto sam ja ucenik 8.razreda(idem na takmicenje iz hemije) i meni je nastavnica hemije dala ove zadatke da radim tako sto ih je slikala  fotoaparatom iz zbirke zadataka(mislim logoseve) i nakacila ih na facebook.meni su ovi zadaci stvarno teski i nekad i nejasni...ja ovo ovde postavljam zato sto imam zelju da vidim kakao se rade(da saznam taj nacin rada...).

PS.Pitao sam bio nastavnicu da mi da tu zbirku,ali je to sve bilo u zurbi jer sam je pitao pri kraju skolu(pocetku raspusta) i mislio sam da cu moci da se snadjem,kako i jeste(sa vecinom),ali me mnogo kopkaju ovi zadaci posto po prvi put nisam toliko siguran u sebe i neznam sta cu uraditi na takmicenju koje bi trebalo uskoro da bude...Unapred vam hvala sto se toliko trudite!!!

milicaradenkovic's picture

Da li si ti siguran da je logosova zbirka u pitanju posto ja imam tu zbirku ali nigde ne mogu da pronadjem te zadatke jedino ako ne postoji vise izdanja zbirke.

Pop.'s picture

Kada počneš da sumnjaš u svoje znanje to znači da si spreman, mali skakavče :D ozbiljno, tek kada vidiš koliko ne znaš onda skontaš koliko u stvari treba da još istražuješ i učiš (ali logično učiš). Najbolje bi bilo da sam skontaš kopanjem po internetu u lomljenjem svoje glave, te zadatke. A takmičenje iz hemije ne treba da shvataš kao ništa preozbiljno, ako se potrudiš, spremaš i vežbaš to će ti se kad tad isplatiti u životu.

aristotel27's picture

hvala i nije logosova xD nastavnica mi je u proslu sredu dala pise nesto HHK,izdavaci su Jasminka Korolija,Dejan Danilovic i Ljuba Mandic,pise HEMIJA,zbirka takmicarskih zadataka,osnovni kurs,peto izdanje xD hvala