Entalpija, entropija i slobodna energija

Acetofenon's picture

Kako se prepoznaju spontane reakcije(par primera bi najbolje došlo :D)? Kako se prepoznaju endo/egzotermne reakcije? I šta je neuređenost sistema?

alexa996's picture

Spontane reakcije se odvijaju same od sebe (nije potreban spoljasnji rad).

npr. C + O2 --> CO2

C (dijamant) --> C (grafit)

C6H12O6 + 6 O2 --> 6 CO2 + 6 H2O itd.

Endotermne reakcije prikupljaju toplotu iz okoline i zato imaju + predznak ispred vrednosti entalptije. Egzotermne reakcije su suprotne.

Za entropiju se govori da predstavlja "meru neuredjenosti sistema". Npr. zamislite da ste sredili svoju sobu. Ako provodite vreme u njoj, tokom vremena ona ce postajati sve neuredjenija (npr. bice sve vise razbacanijih stvari u njoj). Posto je "neuredjenost" porasla, to znaci da je entropija sobe porasla. Vi je mozete opet smanjiti sredjivanjem Vase sobe. Za razliku od energije, koja je u univerzumu konstantna, entropija se stalno povecava, jer je to favorisan proces. Statisticki, postoji mnogo vise mogucnosti "neuredjenijih" sistema, nego uredjenih. Zamislite samo na koliko nacina mozete razbacati Vase stvari po sobi, a na koliko ih mozete srediti.

Pozdrav! :) 

Acetofenon's picture

Kako sam razumeo, spontane reakcije su one bez ikakvih katalizatora i zagrevanja, zar ne? Jel mogu endotermne i egzotermne reakcije da se poznaju bez date vrednosti entalpije? I jel se analizom ili disosovanjem može povećati entropija?

buduci_student's picture

Da.

Ne.

Ne kontam kako analizom :D , a disosovanjem da

Acetofenon's picture

Kad kažem analizom mislim na rastavljanje jedinjenja na reaktante. Jel raste entropija u ovakvim reakcijama? I jel može da raste entropija ako reakcijom nastane manje proizvoda nego što je reagovalo(npr. 2H+ O2 = 2H2O)

alexa996's picture

Katalizatori nemaju nikakve veze sa spontanoscu reakcije. Oni samo uticu na brzinu reakcije. Nemojte mesati termodinamicki i kineticki aspekt hemijske reakcije. Namerno sam naveo tranformaciju dijamanta u grafit.

Temperatura kod nekih reakcija moze uticati na spotanost reakcija. Npr. pri atmosferskom pritisku, topljenje vode postaje spontani proces tek preko 0 oC.

Nekad se moze proceniti znak entalpije. Npr. spajanje dva radikala je egzoterman proces, jer dolazi do gradjenja veze. Reakcije sagorevanja su obicno egzotermne. Raskidanje slabijih veza i gradjenje jacih daje egzoterman proces. Fizicke promene agregatnih stanja imaju lako predvidljive predznake entalpije. Kod ravnoteznih procesa se lako moze pretpostaviti znak entalpije, ako ne dolazi do promene znaka sa promenom temperature. Medjutim, treba imati u vidu da su ovo samo pretpostavke.

Najmanju "neuredjenost" imaju cvrste supstance, pa tecne, a najvise (i to mnogo vise od prethodnih) gasovi. Entropija sistema se povecava ako sistem postaje "neuredjeniji". Druga objasnjenja bi zahtevala odlazak u statistiku.

Pozdrav! :)

Acetofenon's picture

Hvala ljudi.