Energija jonizacije

Kokica1809's picture

Kako objasniti cinjenicu da je prva energija jonizacije natrijuma manja od prve energije jonizacije bakra, a druga energija jonizacije natrijuma dva puta veca od analogne velicine za bakar?

Kokica1809's picture

Niko ne moze da mi pomogne? Sta je uopste prva energija jonizacije a sta druga?

kristijanradosavljevic's picture

Prva energija jonizacije je ona energija koja je potrebna da bi se oduzeo 1 elektron da bi on postigao stabilnu elektronsku konfiguraciju najblizeg plemenitog gasa.

A druga energija jonizacije je ona energija koja je potrebna da bi se oduzeo drugi elektron....

El konf Na je

1s2 2s2 2p6 3s1

i da bi on postigao stabilnu elektronsku konf neona mora da se oduzme jedan elektron iz poslednjeg nivoa i ta energija je mala

i onda imamo 1s2 2s2 2p6

a sad kad bi trebalo da oduzmes i jos jedan elektron to je bas tesko tj potrebno je bas dosta energije jer on vec ima stabilnu konfiguraciju pa je normalno da druga energ jonizacija dosta veca od prve.atom bakra je manji od atoma natrijuma pa je zato lakse oduzeti elektron od natrijuma nego od bakra.nadam se da si razumeo

Kokica1809's picture

Rekla bih da mi je jasno. Da bih bila sigurna imam još jedno pitanje, da li je elektronska konfiguracija bakra

1s2 2s22p6 3s23p6 4s2 3d ili 1s2 2s22p6 3s23p6 4s1 3d10 ? Da bih znala da li iz 4s1 odlazi elektron ili iz 3d?

Naravno, mnogo hvala!

Kokica1809's picture

Jer je bakar u prvoj b grupi, pa mi se onda čini da mora imati jedan elektron u poslednjem nivou. I onda me buni kako je moguće da je lakše iz 3d10 popunjene orbitale otkinuti elektron nego iz  2p6 ? Kad je 3d10 veće energije nego 2p6.

milicaradenkovic's picture

Elektron odlazi iz 4s1 jer je ona polupopunjena orbitala. I 3d10 i 2psu popunjene orbitale tako da je jako tesko iz njih ukloniti elektron. Elektron se uklanja iz polupopunjenih orbitala a ne iz popunjenih.

Elektronska konfiguracija bakra je 1s22s22p63s23p64s13d10

Kokica1809's picture

Ok, nego diskutujem o drugoj energiji jonizacije, kaže u zadatku da je kod Na duplo veća nego kod Cu.

To bi onda značilo da kad bi i sledeći elektron trebalo da uklonimo, da bismo ga duplo lakše uklonili iz bakra nego iz natrijuma. Odnosno lakše iz 3d10 nego iz  2p6.

Ako sam lepo razumela šta se traži..?

milicaradenkovic's picture

Da zato sto je natrijum uvek + i kada bi uklonio jos jedan elektron iz natrijuma trebala bi ti mnogo veca energija nego da uklonis jos jedan elektron iz bakra jer on moze biti Cu2+.

kristijanradosavljevic's picture

3d orbitala je dosta udaljenija orbitala kod bakra od jezgra nego 2p orbitala kod natrijuma,pa samim tim i privlacenje elektrona je slabije kod bakra pa lakse odlazi elektron kod bakra nego kod natrijuma

Kokica1809's picture

Ovo sto je Milica napisala je tacno ali mislim da nije uzrok nego posledica, a ovo da je manje privlacenje izmedju pozitivnog jezgra i elektrona u 3d nego u 2p mi skroz pije vodu kao objasnjenje. Hvala vam oboma mnogo, u tandemu ste mi pomogli da dodjemo do resenja, zivi bili! :)