Elektronske konfiguracije

marrecar's picture

Pozdrav! Imam par nedoumica u vezi sa elektronskim konfiguracijama. Na ispitu se cesto pojavljuje pitanje kod kojeg mora da se napise konfiguracija nekih atoma i njihovih jona. Zanemarujuci cinjenicu da su to uglavnom oni izuzeci, npr. Mn i Cu, zanima me par stvari.

Da li se iskljucivo ide na polupopunjene orbitale kod elemenata gde "fali" jedan elektron kako bi bila polupopunjena orbitala najvece energije? Odnosno da li iz prethodne orbitale uvek prelazi jedan elektron ili pak mozda vise? Da li ima tih slucajeva da prelazi vise elektrona?

 

milicaradenkovic's picture

Kada pises elektronsku konfiguraciju nekog atoma moras da znas redni broj tog atoma u periodnom sistemu elemenata.

npr. ako ti se trazi elektronska konfiguracija elementa sa rednim brojem 35 onda ides

1s22s22p63s23p64s23d104p5 a ako ti se trazi konfiguracija njegovog jona onda ides

prvo moras da znas kojoj grupi pripada element da bi znao naelektrisanje jona. Ovaj element pripada VII grupi PSE jer u 4 s i p orbitali ima 7 elektrona i da bi imao konfiguraciju plemenitog gasa nedostaje mu jedan elektron i on je -1 naelektrisan

konfiguracija jona 1s22s22p63s23p64s23d104p6 Ako te nesto jos nije jasno samo pitaj.

marrecar's picture

Ovaj deo mi je vec bio jasan, elektronska konfiguracija kod "obicnih" elemenata i njihovih jona mi nije problem. Samo me zanima kod specijalnih slucajeva, tj. izuzetaka, gde je bolja opcija pisanje polupopunjene orbitale. Eto za Cu sto sam naveo, skracena konfiguracija bi po sablonu bila [Ar] 4s2 3d9, ali posto je stabilnija polupopunjena orbitala, iz 4s ce preci elektron u 3d i onda ce biti 4s1 3d10. Na takve izuzetke sam mislio. A Cu2+ jon bi imao konf samo 3d9, 4s orbitala je "izbrisana". Pa me zanimalo da li ima nekih slucajeva gde moze da predje vise elektrona da bi nastala polupopunjena orbitala, umesto samo jednog kao sto je slucaj za Cu, Cr.

milicaradenkovic's picture

Ne moze da predje vise elektrona moze samo jedan elektron da predje kada se gleda koja je konfiguracija stabilnija uzima se ona kao kod bakra kada je stabilnija konfiguracija 4s13d10 a ne 4s23d9.