Maseni procenat

Acetofenon's picture

Koliko masenih procenata etanola sadrži smeša etanola i fenola ako u reakciji 10g ove smeše sa NaOH nastalo 1,8mL vode?  Rešenje je 6%

Video sam neki postupak na starom sajtu, i pitam se zašto se u tom postupku(pri računanju w(fenola)) 10g smeše ipak tretira kao etanol+fenol kada iz smeše samo fenol može sa NaOH da reaguje?

Link: http://stari.svethemije.com/node/6587

Bio bih zahvalan ako bi mi neko pomogao.

milicaradenkovic's picture

Zato sto imas smesu od fenola i etanola pa kada se racuna w(fenola) moras da uzmes masu smese da bi dosao do w(etanola).

Acetofenon's picture

Dobro, to stoji, ali kako može smeša da reaguje sa NaOH, kada etanol iz smeše ne reaguje sa NaOH? Zar to ne znači da je 10g te smeše zapravo 10g fenola?

milicaradenkovic's picture

Ne bez obzira sto etanol ne reaguje sa NaOH i on postoji u smesi u nesto manjoj kolicini nego fenol tako da moras i njega da uneses u proracun. Ako bi smesa bila samo 10 g fenola onda se ne bi ni racunali procenti etanola jer ga nebi ni bilo ovako moras da vidis koliko fenola imas u smesi i na osnovu toga dobijes procente etanola.

Acetofenon's picture

Mislim da se tih 10g odnosi samo na deo cele smeše koji je dat kao orijentaciona tačka u zadatku. Jel ne bi moglo da se gleda tako? Pitam jer se to više puta dešavalo u zbirkama.