pH i pritisak

i4789's picture

Imam dva verovatno mnogo glupa pitanja u vezi sa "pravopisom":

1) kod zadataka sa pH se broj molova i broj jona oznacava sa n, da li se za broj jona moze koristiti i neka druga oznaka?

2) da li se pritisak oznacava sa p ili grckim slovom pi?

Acetofenon's picture

1.Malo n koristiš za molove, a veliko n za broj čestica.

2.Rekao bih da je svejedno, mada se osmotski pritisak ipak obeležava sa ¶ 

i4789's picture

Hvala puno! Da li je formula c*R*T koja se koliko sam videla inace koristi u zadacima sa brzinom reakcije za osmotski pritisak?

Acetofenon's picture

Nisam tu reakciju viđao kod brzine reakcija, ali da; koristi se za osmotski pritisak. pi=C*i*R*T. Ovo "i" ti je indeks jona i predstavlja broj nastalih jona pri disocijaciji. 

A da ne misliš možda na p*V=n*R*T?

i4789's picture

Videla sam da je neko na forumu koristio formulu p=c*R*T u zadatku gde se trazi kako se menja brzina hemijske reakcije ako se npr pririsak poveca tri puta. Zanima me koja formula za pritisak se tad koristi?

Sto se tice N, znaci pisemo [H+]=c*alfa*N?

Acetofenon's picture

Jel možeš link da mi daš za taj zadatak? Inače, ne treba ti ta formula za izračunavanje brzine reakcije pri promeni pritiska ili bilo čega.

Ako ti je N broj jona dobijenih disocijacijom jednog molekula, onda je ta formula ok. Samo se nadam da nećeš da pomešaš to N sa brojem molova(n) ili sa brojem jona u nekom rastvoru. 

i4789's picture

http://www.svethemije.com/node/333

Nadam se da necu, npr H2SO4 u vodi disosuje na 2H+ i SO4(2-) onda za N u toj formuli pisemo 2, a n koristimo da izracunamo broj molova H2SO4 u formulama c=n/V i n=m/M, nadam se da sam shvatila. Da li je bitno kako cemo napisati, c(H2SO4) ili H2SO4 napisemo u indeksu kod c? ako ste razumeli

Acetofenon's picture

U zadatku možeš, a i ne moraš da koristiš tu formulu za pritisak. Samo uzmeš u obzir ako povećaš pritisak u sudu, da će se ubrzati reakcija koja će formirati manji broj molova gasa u formuli. U slučaju 2NO(g) + O2(g) ⇔ 2NO2(g), ubrzaće se reakcija stvaranja NO, jer pri odvijanju direktne reakcije nastaje manji broj molova gasa; 3→2.

Što se tiče indeksa jona, samo nemoj da pomešaš kad se traži koncentracija OH- jona, npr. pri disocijaciji NaOH, da uzimaš i=2, nego uzmi i=1 jer disocijacijom te baze, nastaje samo 1 OH- jon, a ako se traži broj jona(ovoga imaš najčešće kod određivanja koje od ponuđenih jedinjenja ima najviši osmotski pritisak, a razliku u tim pritiscima čini upravo to "i"(ovo ti je iz onih formula za traženje konc.jona npr. [OH-]=i*alfa*C)) onda uzimaš u obzir brojku svih disosovanih jona.

Acetofenon's picture

Prepravka u prvom pasusu, ubrzava se reakcija nastanka NO2, a ne NO.

i4789's picture

Hvala. Deluje mi lakse da radim preko te formule za pritisak, jel moze da se napise bez i samo c*R*T i sa p ne pi? Zbunjuje me sad jel se pise c*alfa*N ili c*alfa*i? Sto se tice c(H2SO4) ili u indeksu, to nije bitno?

Acetofenon's picture

Što se tiče brzine reakcije, radi kako ti odgovara; sa ili bez formule za pritisak.

Bez "i" se piše kad imaš neelektrolit(organska jedinjenja i sl.), a inače se uvek piše. Zato je ja zovem "cirt-formula".

Pritisak obeležavaš sa pi ili sa p, svejedno je; formula je ista. 

Fazon kod indeksa jona je što nema nekog pravila u biranju oznake... Možeš da ga obeležiš sa i, sa N, sa $; ja na primer ga obeležavam sa malo "i", ti možeš kako ti hoćeš da ga obeležiš, samo da razumeš šta znači ta oznaka.

Što se tiče C(H2SO4) ili CH2SO4, svejedno je kako ga napišeš, samo da ti je jasno čega je to koncentracija. :)

i4789's picture

Hvala puno!