Hidroliza soli

buduca_studentkinja's picture

Koja so u vodenom rastvoru hidrolizuje?

a) NaNO3 (so jake kiseline i jake baze koja ne podlijeze hidrolizi);
b) KHCO3 (da li je ovo kisela so jake baze i slabe kiseline, i kako reaguju KISELE soli jakih baza i slabi kiselina)
c) K2SO4 (so jake kiseline i jake baze ne podlijeze hidrolizi);
d) CaOHNO3 (bazna so jake baze i jake kiseline, koliko znam reaguje bazno? ili samo disosuje, a ne podlijeze hidrolizi?)
e) NaHSO4 (na jednom mjestu pise da ova so podlijeze samo disocijaciji, a na drugom da reaguje kiselo, ja bih regla da njen rastvor uslijed disocijacije reaguje samo kiselo, pa bih je licno ja iskljucila kada je rijec o hidrolizi )

Bune me ovakva pitanja :)  Imam dilemu izmedju b) i d) :)
Ako neko moze da mi pomogne. Hvala.

table90's picture

Pod b je kombinacija jake baze i slabe kiseline. Ona je po sastavu kisela so, ali hidrolizuje bazno.  NaHSO4 je so koja je po sastavu kisela, ne hidrolizuje.  CaOHNO3 po sastavu bazna so, ne hidrolizuje.

buduca_studentkinja's picture

Hmm,a kada rjesavam sljedeci zadatak,u kome se treba odabrati so koja ne hidrolizuje,  vodeci se po logici da je NaHSO4 so koja ne hidrolizuje, javlja mi se dilema izmedju K2SOI NaHSO4 (ostale sam sa sigurnoscu izbacila)  gdje se trazi samo jedan tacan odgovor...

table90's picture

Ne mogu one ni biti ponudjene u kombinaciji takvoj, kada ne hidrolizuju. Jedino sto moze biti pitanje npr. Koji ce od navedenih vodenih rastvora soli reagovati kiselo: i ponudjeno K2SO4 i NaHSO4, onda je odgovor prva neutralno a druga kiselo. Ali nije uzrok hidroliza,nego sam sastav te soli. 

buduca_studentkinja's picture

Rijec je o zbirci zadataka za prijemni gdje postavka glasi koja so u vodenom rastvoru reaguje neutralno, gdje je ponudjeno: K2SO4, NaHSO4, KCN, CaOHCl, NaNO2

table90's picture

Prva reaguje neutralno, druga kiselo, pa redom bazno, bazno, bazno. Samo treba razlikovati pitanje da li hidrolizuje i pitanje kao sto je ovo.

buduca_studentkinja's picture

Hvala ti, mnogo mi je jasnije.