Kako popraviti

tacija's picture

Na centrifugi za med od pocinkovanog lima dno je korodiralo na par mesta . Cime da ga ponovo premazem a da nije stetno po kvalitet meda?

 

Dino98's picture

Ako već ne možete koristiti razne sprejeve (zbog kvalitete meda), mogli biste na hrđu posuti soli, te na tu sol iscijediti limun. Tako ostavite jedno 2 sata, i preostalu hrđu pokupite i očistite pomoću limunove kore.

 

Winkler's picture

 

Tako ne sme ni pod razno!!!!

Kako mislis kiselinom i solju da ocisti rju i da spreci dalje nastajanje rdje.

Tako ce samo ubrzati dalju koroziju + kiselina ce poceti da rastvara zinkanu oplatu i tako potpomoci da se ukloni zastitini cinkani sloj sto znaci dalja korozija. Korozija je elektrohemisjki proces koji pocinje na mikrometarskom nivou. Dovoljno je da se na veoma maloj povrsini ukloni cinkana zastita pa da dodje do korozije gvozda koje se nalazi ispod. 

Nazalost, jedini nacin je da pocinkujete kazan ponovo. Tako cete biti sigurni da nece dalje korodirati!

Druga opcja je da kupite drugi kazan!

Zbog kvaliteta proizvoda i zbog toga sto se med koristi u ljudskoj ishrani zaboravite na bilo kakve sprejeve! Regulativa koja se tice kvaliteta namernica je veoma rigorozna i ne bi trebalo sa time da se igrate.

Dino98's picture

Naravno da neće spriječiti daljnju hrđu, rekao sam da ovako može da ukloni već nastalu hrđu sa dna centrifuge, a da ne koristi, pri tome, sprejeve za to. Zaštititi od daljnje korozije logično da može samo ponovnim prevlačenjem sloja cinka.

Winkler's picture

Pa kakva je korist od uklanjanja rdje ukoliko ne spreci dalju koroziju i nastanak nove rdje na mestu stare?

Sve u svemu, ili novo cinkovanje ili novi kazan.