Kako da rastvorim kristale mentola u vodi?

magnezij's picture

Postovani, 

Vec duzi period kako ne uspevm da resim ovaj problem.

Upotrebljavam magnezijumovo ulje transdrmalno (mazem na kozu) protiv bolova u misicima i zglobovima. Ulje pripremam sam tako sto rastvorim magnezijum hlorid u vodu 50/50%.

Kupio sam kristale mentola i zelim da ih rastvorim u magnezijumovom ulju, ali mi nikako ne uspeva.

Kad zatoplim rastvor, ondak se kristali privremeno otope,medjutim se ne rastvore ramnomerno u magnezijemovom ulju,vec odvojeno pluta tekucina sa mentolom na povrsini.Kada se ulje ohladi,ondak se mentol ponovo kristalizuje. Molim za pomoc kako da rastvorim kristale mentola u magnezijumovom ulju i da se tecnost ramnomerno izmiksa i bude trajna,kako bih dobio efekt svezine kad se mazem tim uljem (nesto nalik Vick'su ili tzv Konjske Masti ili Pherdebalsam)  sa jakim efektom mentola.

zahvaljujem unapred svima koji zele i mogu da mi pomognu

Pop.'s picture

Poštovani,

Vi imate problem jer pravite prezasićen rastvor i to je jednostavno zakon fizike da kada "zatoplite" rastvor on poprimi veću količinu mentola, hlađenjem će vam ti kristali uvek "isplivavati" na površinu i nije moguće da rastvorite te kristale u većoj meri osim povećanjem temperature rastvora. Iskreno, ne razumem se u tu problematiku ali očigledno je da se ne mešaju i morate da pronađete nešto drugo čime bi ste "osvežili" vaš rastvor jer je mentol organska supstanca koja ima veoma malu rastvorljivost u vodi (magnezijumovo ulje vam je rastvor MgCl upravo u vodi)