Glavna i slijepa proba

MrBeat's picture

Sta je glavna, a sta slijepa proba? Nije mi jasno.

Kako pripremiti glavnu, a kako slijepu probu?

 

marrecar's picture

Glavna proba koliko sam upoznat ne postoji, barem ne pod tim terminom. To su uzorci, tj. obojeni rastvori poznatih koncentracija. Mada moguce je da se zove tako, iskreno se i ne secam kako smo to oslovaljvali. Slepa proba zavisi od analize. Mi smo u srednjoj to koristili za kolorimetriju, slepa proba je bila kiveta sa destilovanom vodom, uzorci... pa uzorci, obojeni naravno. Slepa proba sluzi da se kalibrise kolorimetar kako bi uredjaj mogao da, sa odgovarajucim filterom, izmeri adsorbancu uzorka. I dalje crtanjem grafika zavisnosti se odredjuje koncentracija nepoznatog uzorka.

MilaStefanovic's picture

Slepa proba je "nista". Ako si u vodenim rastvorima pravio ostale probe, onda je to destilovana voda. I rastvor u kom si rastvarao svoj uzorak ima odredjenu koncentraciju. A posto tebe zanima samo kolicina supstance koje ispitujes, ne one u rastvaracu, onda uzmes slepu probu, izmeris u njoj koncentraciju i posle u uzorcima svim oduzimas vrednost slepe probe. To ti je kao "tare" na vagi. Od svake mase uzorka treba oduzeti masu suda (ili papirica) na kom si merio.

A glavna proba su uzorci realni. Na primer hoces da izmeris koliko imas nitrata u vodi. Prvo ces da uzmes slepu probu (destilovanu vodu), pa ces posle da stavis uzorak cesmenske vode i razlika te dve koncentracije je koncentracija nitrata.