Dokzaivanje C i H u alkoholu

asterix's picture

Molim za pomoć oko eksperimenta:

Kod dokazivanja elemenata C i H u alkoholu, zagrijava se epruveta s alkoholom na blagom plamenu, a za to vreme staklena cev mora biti uronjena u rastvor Ca(OH)2. Piše upozorenje da čim se prekine zagrejavanje , valja ODMAH izvući cev iz rastvora, no nije mi jasno zbog čega? Što se može dogoditi ukoliko se cev ne izvuče? 

Winkler's picture

Zato sto dolazi do povecanja zapremine gasova (prisutnih u aparaturi) tokom eksperimenta. Obratno, zapremina gasova se smanjuje hladjenjem i dolazi do stvaranja blagog vakuuma koji uvlaci tecnost iz recipientnog suda sa Ca(OH)2. Kako je rastvor kalcijum-hidroksida hladan u odnosu na vrelu epruvetu zbog razlike u temperaturi stakla od koga je epruveta nacinjena i rastvora hidroksida doci ce do pucanja epruvete sto moze rezultovati nezgodom na radu ili opekotinama.

Da li je sada jasno?

Inace, taj eksperiment se ne moze tako izvesti jer zagrevanjem alkohola ces samo dovesti do isparavanje i krljucanja alkohola i tako neces uraditi nista.

 

Alkohol se mora zapaliti a nastali CO2 i H2o se sprovode kroz cev napunjenu anhidrovanim CuSO4 (koji postaje plav kada vece vodu i to je dokaz za vodonik) i krecnu vodu (koja se zamuti usled reakcije sa gljenik(IV)-oksidom i stvaranja kalcijum-karbonata).