ENANTIOMERI

danica_d's picture

Molim pomoć oko određivanja enantiomera i dijastereoizomera:

https://ibb.co/vcJz2vw

radi se o tome da mi nije jasno preklapanje. ako sam dobro shvatila enantiomeri se ne mogu preklopiti bilo kakvim okretanjem/rotiranjem molekule sa svojom zrcalnom slikom.
za gornji primer piše da je enantiomer, no nije mi jasno kako je enantiomer ako se okretanjem Fischerove projekcije (a isto tako i perspektivne formule) može postići leva struktura?

vidim da su i na gornjem i donjem primeru desne formule zrcalne slike levih no nije mi jasno to preklapanje. 

Predrag Milosevic's picture

Kao prvo zelim mnogo uspeha u hemiji u Novoj 2023 godini...

Fischerove projekcije se ne mogu rotirati...mozes rotirati samo trodimenzionalne projekcije...klinaste ili kao ove na slici.

Kad se odredjuje struktura prvo se urade klinaste ili trodimenzionalne...a na kraju da ne bi previse crtali na papiru, kad tacno znamo polozaje grupa...mogu da se pisu Fischer-ove projekcije...kod kojih je horizontalna linija uvek prema posmatracu, a vertikalna udaljena od posmatraca (iza ravni papira)

danica_d's picture

hvala vam! vama također svako dobro u 2023. 

A kako tamo onda piše "ne preklapaju se" , nije mi jasno kako se to može zaključiti? 

Predrag Milosevic's picture

Zaista se ne preklapaju, to se odnosi na trodimenzionalnu sliku (onu iznad Fischer-ove)...Fischerova se preklapa ali da bi se nesto preklopilo mi to onda moramo da vrtimo i pomeramo a to jednostavno ne mozemo kod Fischera...sta vidis na papiru.od Fischera..ne diraj...mozda je to i razlog da se Fischer vise nigde ni ne pominje osim kod ugljenih hidrata...vise tradicionalno.

danica_d's picture

da , ali kad rotiram trodimenzionalnu sliku gornju desno zar ne dobijem gornju levu? to me zbunjuje. jasno mi je da se zrcalna slika desno ne preklapa s izvornom molekulom na slici levo

Predrag Milosevic's picture

Ne. Da sam na tvom mestu napravio bih trodimenzionalne modele od plaselina i stapica...i onda rotirao molekulu...tako ces najbrze da vidis kako to ide...pa ce ti biti lakse posle da sve to sebi predstavis na papiru

danica_d's picture

molila bih pomoć oko sledećeg zadatka: 

https://ibb.co/KDFT96B

kako da odredi jesu li jedinjenja enantiomeri ili identični? 

Predrag Milosevic's picture

Prvo treba da postavimo molekule tako da ih mozemo uporedjivati...najbolje je da H postavimo tako da je iz ravni papira (znaci da ima recke) ...pa onda gledamo kako ide CL, O i C....u smeru kazaljke na satu ili obrnuto.

Tako vidimo da su svi oblici pod b, c i d identicni, a njihov enantiomer (ogledalska slika) je pod a

danica_d's picture

da, tako sam i napravila. odredila sam konfiguraciju i onda sam vijdela da je zadano jedinjenje R, a svi ostali su S. 

Predrag, a što u tom kontekstu znače "iste molekule"? u biti ta sva jedinjenja pošto su izomeri imaju istu molekulsku  a različitu strukturnu formulu pa mi nije jasno na koji način su u to kontekstu isti osim što imaju istu konfiguraciju? Hvala!  

Predrag Milosevic's picture

To sto je predstavljeno pod b), c) i d) je u stvari isto jedinjenje. To je kao kad bi neko napravio tri fotografije iste osobe iz tri razlicita ugle....i sta da kazem...za mene je to je ista osoba ali su fotografije, naravno, razlicite....Onaj oblik pod a) je R, a svi ostali b), c) i d) je  S...to si dobro zakljucila

danica_d's picture

A onda taj izomer R nije npr. "ista fotografija"? Ja sam mislila da bi to sve bile iste fotografije kad su izomeri istog jedinjenja? ili se radi o tome da okretanjem tih struktura uvek dobijemo isto jedinjenje tj. da ih okretanjem možemo preklopiti? Hvala. 

danica_d's picture

Predrag, ajde molim vas ako mi možete pomoći onaj gornji crtez

danica_d's picture

greška