Brzina hemijske reakcije

Helenica's picture

Zdravo!

Potrebna mi je pomoć oko jednog zadatka koji glasi:

U sudu zapremine 1dm³ pomešano je 2,25 mola gasa A i 1,5 mola gasa B

Gasovi A i B reaguju prema sledećoj hemijskoi jednačini

A(g)+B(g)→AB(g)

Nakon 10s u reakcionom sistemu je nastalo 0,5 mola gasa AB

Izračunaj brzinu hemijske reakcije i sastav gasne smeše

Predrag Milosevic's picture

Dobar dan.

Rado cu pomoci. Na osnovu pitanja zakljucio sam da je ovde rec o elementarnom znanju hemije...i tu je najbolje da se stvori slika sta se dogadja...i da znamo sta je u stvari ....pitanje.

Tu najbolje pomazu parabole i metafore iz realnog zivota, na koje ucenici mogu da odgovore i bez nekog racunanja..a posle to primenimo na hemiju.

Zamisli situaciju da se probudis u 9 sati i za dorucak imas virsle...i onda ti to grickas do podne (sto je prilicno spor nacin doruckovanja) i pojedes 3 virsle. I onda te neko pita ...kojom brzinom jedes virsle na sat.

U frizideru je bilo nekih 12 virsli...i na kraju te pitaju koliko je ostalo virsli u frizideru, nakon dorucka.

Pokusaj da resis ova pitanja...ja verujem da ti nece trebati digitron. Na slican nacin radimo u hemiji...imamo neku sliku sta se dogadja. Imamo neku posudu, pa smo ubacili ovo i ono , pa je to reagovalo...imali smo i stopericu...pa smo merili vreme...i nakon nekog vremena smo dobili nesto...pa razmisljamo... da ako smo nesto dobili sigurno nesto se i potrosi...i onda nas pitaju kojom brzinom se to nesto dobija ako gledamo jedan sekund. Probaj sama da resis...a ako ne ide ...ja cu pomoci.