hemija7.

nenahemija's picture

Напишите формулу супстанце коју граде:

а) елементи А и Б. Елемент А је у другој периоди и има шест валентних електрона.

Један атом елемента Б са атомима водоника гради четири електронска пара.

____________________

б) елементи Е и Д. Два атома елемента Е граде једињење са три атома кисеоника.

Атоми елемента Д немају неутроне.

_________________________________________________________

 

RESENJE JE:

II IV     III I

А2Б;  EД3

Ne razumem kako da odredim ovo sa 4 elektronska para.

milicaradenkovic's picture

a) Element A u drugoj periodi ima 6 valentnih elektrona . B sa H grade 4 para elektrona to znaci da je B cetvorovalentan element. A ima ukupno 8 elektrona kada saberes elektrone iz prvog i drugog nivoa. i nedostaju mu dva elektrona do popune konfiguracije i formula je A2B . Naelektrisanje elementa A(II) a elementa B(IV)

b) Dva atoma elementa E grade sa 3O jedinjenje. Posto je O2-  to znaci da element E je (III). Element D nema neutrone i to je izotop vodonika protium H+ i formula je ED3 a naelektrisanje je (III, I)

nenahemija's picture

Hvala puno!Samo mi nije bas najjasniji ovaj deo gde pise da ako je O2,da je onda element E ||| . Ako mozete taj deo da mi objasnite.

milicaradenkovic's picture

Kod kiseonika je naelektrisanje 2- a posto imas 3 atoma kiseonika i dva atoma E elementa onda da bi bio molekul elektroneutralan naelektrisanje kod elementa E je (III).

nenahemija's picture

Hvala,sad sam razumela.Mozete li da mi date neke savete i u cemu je neka posebna problematika,tako da kazem, kada odredjujem formule i cega najvise da se drzim.I kako da odredjujem valencu u nekim jedinjenjima u kojima ima vise od dva elementa npr.  I VII II     Veliko hvala,jos jednom! :) 
                                      H Cl O4;

milicaradenkovic's picture

Treba da znas prvo elektronsku konfiguraciju elemenata. Ako to znas sve ce ti biti jasno. Nema nekih posebnih caka u zadacima samo ta elektronska konfiguracija koja je kljuc svega u ovakvim zadacima.

nenahemija's picture

 A kada odredjujem valencu, na primer u nekim jedinjenjima sa vise od dva elementa,kako onda da znam koji treba da bude element elektroneutralan sa kojim? Na primer ovde                I VII II 
                                                                                               H Cl O4 .Po mojoj logici bi hlor trebao da ima valencu 8,jer je valenca kiseeonika 2  pa to puta 4 jednako 8 i onda bi imali isto ,a to ne moze,jer hlor moze da ima valencu | , V i V|| ,jedino,ako se sabira sa vodonikom ?To mi nije bas jasno,sve ostalo sam razumela.Hvala!

milicaradenkovic's picture

Kada imas vise od dva atoma u jedinjenju sabiras valence svih atoma i mora molekul da ti bude elektroneutralan znaci H+1 O2- i Cl

1+ +4*2- + Cl=0

Cl=+7

nenahemija's picture

Hvala!

aksabg's picture

Valence se razlikuju od oksidacionih brojeva!

nenahemija's picture

Da,a kako da odredim oksidacioni broj,ili kako se vec koristi taj pojam,jer ja mislim da mi nismo to jos uvek ucili.A na takmicenju  po neki zadatak bude zakomplikovan,pa na sta da obratim paznju i slicno.Hvala!

milicaradenkovic's picture

Oksidacioni broj je broj elektrona koji dati atom primio ili otpustio dok je gradio jedinjenje sa drugim atomom. To je npr. kod kiseonika 2- kod vodonika 1+. Najbolje ti je da zapamtis da oksidacioni broj predstavlja broj valentnih elektrona kod svakog elementa ili broj grupe u kojoj se nalazi svaki element.

nenahemija's picture

Hvala!