Elektroliza

Marijica's picture

Za koliko grama ce se promeniti masa katode tokom elektrolize vodenog rasrvora HCl konc. 1 mol/dm3, strujom jacine 4,5 A tokom pola sata, uz upotrebu elektrode od bakra?

Resenje: poraste za 15,4 g

Woody's picture

Fizička hemija i ja nismo u baš dobrim odnosima. Ne bih da nagađam. Pozdrav. 

Pop.'s picture

Ovo nije fizicka hemija ovo je elektrohemija. Meni prvo nije jasno sta ovde moze da se talozi iz rastvora na bakru...kad imas HCl jos je jaka kiselina, H+ i Cl- joni mogu samo da valjda predju u odgovarajuce gasove... Inace, po Faradejevom zakonu, masa koja se istalozi je:

m = (I*t*M) / (F*z)

Mozda na osnovu formule skontas i dobijes trazeno resenje (F = 96500 a z je br razmenjenih elektrona) ja iskreno ne mogu

milicaradenkovic's picture

Ne mogu ni ja dobiti resenje. Koristila sam istu tu formulu i dobijam resenje 2.69 g.

Woody's picture

Elektrohemija se može smatrati oblašću fizičke hemije, i na mnogim fakultetima se izučava u okviru iste. Kako god, ja na fakultetu elektrohemiju radim u okviru eksperimentalne fizičke hemije.

Pop.'s picture

Woody, moguce je, nisam mislio nista lose. Ja sam to izucavao kao zasebne nauke, imao sam elektrohemiju a kasnije i elektrohemijsko inzenjerstvo i koliko sam upoznat to je zasebna nauka, sve zavisi od plana i programa fakulteta, odnosno koliko je moguce posvetiti paznju kojoj nauci. Ja sam npr imao godinu dana fiz hemiju sto smatram nedovoljnim vremenom za fizicku hemiju jer je to veoma velika oblast. Kako god, najbitnije je, koliko vidim da se ti zaista trudis da pomognes klincima i starijoj deci sa zadacima sto je za svaku pohvalu a i ono sto je najbitnije. Ispravljaces ti i mene, nemoj da se sekiras, uvek se desavaju "lapsusi" i "greske pri kucanju" :D ali to ispravljanje drugih je vise zbog toga da klinci ne uce pogresno