Teorija

CileOle's picture

Da li mi moze neko odg na ovo pitanje ( po mogucnosti malo opsirnije ) :) hvala unaprijed
Sposobnost neke tcnosti da rastvara jonska jedinjenja jako zavisi o njenoj dielektricnoj konstanti. Sta to znaci?

Pop.'s picture

Probaću da ti odgovorim, mada bih voleo da još neko doda.

Dielektrična konstanta predstavlja na neki način meru polarizacije suspstance. Msm da se meri tako što se supstanca podvrgne magnetnom polju i meri se njena polarizacija. To možeš ovako da shvatiš, npr ako uzmemo vodu, ona se sastoji od molekula vode naravno, ali veza izgleda H - O - H gde veza malo savijena pa je ovo jedinjenje polarno, imamo - naelektrisanje na O i pozitivno na atomima H. Ti sada kada delujes magnetnim poljem (magnetno polje mozeš da zamisliš kao kružne koncentrične linije) molekuli atoma se orjentišu prema tom magnetnom polju, odnosno pod uticajem magnetnog polja ti molekuli se orjentišu a inače su u rastvoru naravno haotično raspoređeni. Ili ukoliko imamo nepolarno jedinjenje kod njega može doći do polarizacije u samom molekulu usled dejstva tog magnetnog polja, takođe dolazi do orjentacije molekula. Ti kada sada prestanes sa dejstvom magnetnog polja prvo kod molekula vode oni će ostati neko vreme tako raspoređeni i vratiće se u prvobitno stanje (zbog haotičnosti i energetskog stanja, što je sasvim druga priča :) ) dok kod nepolarnih ili kod slabije polarnih jedinjenja oni će se znatno brže vratiti u prvobitno stanje. I bukavalno ta sposobnost supstance da održi tu polarnost predstavlja dielektričnu konstantu. Jer je to jedini način da se izmeri polarizacija neke supstance.

E sad, zašto je ona bitna za rastvaranje jonskih jedinjenja. Jonska jedinjenja se sastoje iz pozitivnog dela i negativnog dela. Da bi smo njih "rastvorili" ti moraš da raskineš vezu tog + i - dela jedinjenja. A to se postiže samo polarnim molekulima rastvarača, odnosno negativni delovi molekula rastvarača se orjentišu oko + dela molekula jonskog jedinjenja, dok - delovi molekula rastvarača okružuju + deo jonskog jedinjenja i na taj način odvajaju + i - delove jonskog jedinjenja. Zato samo polarni rastvarači rastvaraju polarne supstance (slično se u sličnom rastvara). Što je bolja polarnost rastvarača on će bolje "odvajati" + i - delove jonskog jedinjenja, odnosno bolje će ga rastvarati. A kako se ta polarnost meri dielektričnom konstantom zato zavisi.

Ako nešto nije dovoljno jasno, slobodno pitaj, probaću bolje da objasnim ako budem znao :)

3131011's picture

Postovani,

Kako pomocu polarnog rastvaraca (superkriticni CO2) da extrahujem (rastvorim) nepolarno jedinjenje. Jasno mi je da za uspjesno rastvaranje u navedenom slucaju treba koristiti nepolarne rastvarace ali zbog upotrebe (farmaceutski proizvod) u extrahovanom uzorku ne smije biti organskih rastvaraca (koji su nepolarni, poput benzena, heksana ...) ni u tragovima. 

Da li je uopste moguce izvesti extrakciju pomocu superkriticnog CO2 (kao polaranog rastvaraca) i etericnog ulja iz biljnog materijala ako bi ekstrakcionu posudu u kojoj se nalazi skCO2 i biljni materijal izlozio jakom magnetnom polju u cilju polarizacije nepolarizovanog jedinjenja koje treba da izdvojim extrakcijom ?

3131011's picture

Da li sam pitanje postavio na pravom mjestu ?

Mrvica's picture

Kako da znamo koje je jedinjenje polarno/nepolarno, da li samo zavisi od kovalentne veze? 

Mozda je glupo jako pitanje :)