hitno

banj00's picture

Koliko grama natrijum-hidroksida je potrebno da bi se u reakciji sa fosforastom (fosfitnom) kiselinom nagradilo 12,6 grama neutralne (normalne) soli? (Na=23; O=16; H=1; P=31) ovaj zad je vec uradjen na ovom sajtu ali taj koji ga je radio je napisao neutralnu so kao na2hpo3 kako to zar ovo nije kisela so

Pop.'s picture

Moguce je da sam ga bas ja uradio, jer sam u jednom zadatku objasnjavao isto ovo sto cu tebi reci. Da, kada so ima H u sebi ona je kisela, kao sto si ucio, ali kod soli fosforaste kiseline to nije slucaj! Fosforaste kiselina ima formulu H3PO3 ali ONA MOZE DA DA SAMO 2 ATOMA H iako ih u formuli ima 3! To je pravilo kod nje. Kod FOSFORNE ( ne fosforaste) formule H3PO4 ona daje sva 3 atoma H, i njena so ukoliko bi imala H bi bila kisela. Ali to nista ne vazi kod fosforaste kiseline. Kisela so kod fosforaste kiseline bi bila NaH2PO3. Kod nje uzmi kao da taj jedan atom H ne postoji (iako se pise) kod nje jednostavno postoji ta anomalija, izuzetak.

banj00's picture

E hvala ti puno

Pop.'s picture

Nema na cemu, i mene je to bunilo kada sam bio klinac :D ali, na smanjenim bodovima na testovima sam to naucio :D kasnije ces, ako se budes bavio hemijom, da skontas zasto ne daje taj jedan H :)