Kobaltov oksid

Tiranikus's picture

 

Mogu li dobiti objasnjenje ovog zadatka? Resenje je: Co3O4

milicaradenkovic's picture

Takva struktura je kod Co3O4 jer kod tog oksida imas dva razlicita Co jona Co2+ i Co3+. Joni su rasporedjeni tako da imas Co2+ kao tetraedarsku strukturu i Co3+ kao oktaedarsku strukturu i to 32O2-, 8Co2+ i 16Co3+.

Tiranikus's picture

Slazem se sa objasnjenjem zasto bi Co3O4 bio resenje, ali postoji li postupak kako doci do formule koristeci podatke iz zadatka ? 

milicaradenkovic's picture

To je postupak .Ne postoji neka formula da bi se dobilo resenje.

Pop.'s picture

Ako mogu i ja da se prikljucim. Postoji formula za racunanje. Kod kubnog zbijenog pakovanja (ovo se zove tako) imas inverzne i normalne spinele. Odredjujes da li su jedno ili drugo tako sto crtas elektronsku konfiguraciju 2+ katjona i 3+ katjona, zatim im odredjujes vrednost za ESLP za oktaedar i za tetraedar (odnosno za 3+ i 2+) i ako ti je ESLP za katjon 3+ vece od ESLP od katjona za 2+ onda je to normalan spinel, sto je slucaj u tvom primeru. Inace, kod normalnih spinela imas 2+ katjone u tetraedarskim supljinama (tj 1/8 tih supljina) i 3+ katjone u oktaedarskim supljinama (tj 1/2).

I kako znas da imas normalan spinel tj 1/8 Te i 1/2 Ok su ti popunjene a to ti je i receno u samom textu zadatka, znaci imamo u toj 1/8 jedan Co2+ katjon, u 1/2 imas dva Co3+ katjona (jer postoje 4 oktaedarske supljine tj ovo 1/2 ti je u stvari 2/4) onda znas ti je ovo oksid mesavina oksida CoO i Co2O3 tj Co3O4