metode u hemiji

SandraStojadinovic's picture

U kojim slucajevima se za odvajanje supstanci mogu koristiti metode dekantovanja i/ili cedjenja? Da li ove dve metode odvajanja mogu da zamene jedna drugu? Koje su prednosti svake od ovih metoda u odnosu na onu drugu?

Pop.'s picture

Dekantovanje ti je odlivanje, odnosno možeš da odlivaš kada imaš sedimentaciju (taloženje). Ceđenje koristiš kada imaš supstance koje se teško ili ne talože. Da li mogu da zamene jedna drugu- mislim da ne mogu. Oba služe da odvoje taloga od tečnosti, dekantovanje je valjda brže a ceđenje je sporije, ali se sa ceđenjem dobije suv talog i tečnost bez čestica dok kod dekantovanja uvek uz talog ostaje tečnosti ili uz čestice ode malo taloga. Msm ako si ikada radila filtraciju u laboratoriji sa papirom i levkom to ti je ceđenje, a dekantovanje ti je samo kada čekaš da se u čaši slegne talog pa odliješ tečnost.

Pop.'s picture

Ispravka, ceđenje ne možeš da koristiš kada ti se supstance ne talože. Msm da u tom sučaju moraš da koristiš centrifugalno ceđenje, što tehnički nije isto. Dakle, ceđenje se koristi kada se čestice teško talože (sporo) pod uticajem gravitacije.

Pop.'s picture

I da dodam, za ceđenje se koristi filter, dok se za dekatnovanje koristi samo gravitacija :D msm da je to to, neću više ništa dodavati :D

SandraStojadinovic's picture

Hvalaa :)