Elektroliza vodenih rastvora

xoxogg1998's picture

Ne shvatam bas elektrolizu zasicneih vodenih rastvora. Da li, ako se leement nalazi levo od vodoinka u naponskom nizu metala onda se on nece izdvajati na katodi, a na anodi ce se izdvojiti H+ joni, a ako se nalazi desno od vodonika u nnm onda ce se on izdvojiti na katodi, a na anodi ce se izdvojiti OH- joni? Nadam se da me neko razumije, inace sam 2. razred opste gimnzije...

milicaradenkovic's picture

Ako je element levo od vodonika on ce izdvojiti vodonik a ako je desno od vodonika on nece izdvojiti vodonik.

npr. elektroliza vodenog rastvora NaCl

katoda:

1) 2Na+ +2e- ------------------------->2Na

2) 2Na+2H2O------------------->2NaOH+H2

anoda:

2Cl- ------------------->Cl2+2e-

xoxogg1998's picture

Aha, u sustini da to sam i mislila, a kako bi isla onda elektroliza vodenog rastvora CaBr2, i ako se ne naglasi da je vodeni rastvor znaci da nema izdvanja vodonika?

milicaradenkovic's picture

Ako je vodeni rastvor izdvaja se vodonik jer se radi o rastvoru soli u vodi  a ako nije vodeni rastvor onda se kaze rastop soli i nema izdvajanja vodonika nego se dobijaju elementi na anodi i katodi.

Winkler's picture

Vrlo je verovatno da se natrijum nece uopste izdvojiti na katodi vec ce se direktno vrsiti redukcija vode. Za to je potrebno samo pogledati standardne elektrodne potencijale i sve ce biti jasno. Elektrodni potencijal za redukciju vode je visi tj. manje negativan u odnosu na elektrodni potencijal na koji je potreno polarizovati elektrodu da bi se izdvajao natrijum.

To je razlog zbog koga se voda redukuje pre nego sto seizdvoji natrijum. 

Naucno gledano, nije tacno napisati da se prvo izdvaja natrijum koji reaguje sa vodom. To prosto ne stoji jer ce sistem biti konstantno depolarizovan redukcijom vode.

Inace, ukoliko se ne radi o vodenom rastvoru ne mora da znaci da se radimsamo o rastopu soli jer soli mogu biti rastvorene u polarnim aproticnim organskim rastvaracika kao sto su DMSO, DMF,...