Rastvori cvrste faze i tecne, proracun

m-bosnjakovic's picture

Imam jedno zanimljivo pitanje za razmisljanje. Naime, ako uredjaj meri kalijum u jedinicama mg/l, i potrebno je 10 ml rastvora za kivetu uredjaja, kako napraviti rastvor zemlje i vode i profiltrirati ga da bi dobili nakon merenja podatak o mg kalijuma/kg zemlje. Uredjaj je napravljen da meri kalijum u zemljistu nakon ekstrakcije i filtriranja, ali nedostaju kalkulacije da bi se dobio rezultat. Pisite, da podelimo znanje.

MilaStefanovic's picture

Ne bi bilo lose da napises postupak analize (npr. uzima se 500g zemlje, pa se rastvara u 1L azotne kiseline, pa se ekstrahuje sa 500mL hloroforma i onda se odatle uzme 10 mL i stavi u aparat)

Jer ako ti je na primer aparat izmerio 5mg/L onda imas proporciju 5mg : 1L = xmg : br mL u kom si sav uzorak rastvorio. I sledeca proporcija bi bila: dobijeni mg iz prethodne proporcije : 500g = xmg : 1000g  (ako si npr uzeo 500g zemlje).

m-bosnjakovic's picture

Nema tih podataka. Ono sto je fabrika iz Amerike poslala jesu reagensi za analizu koji se dodaju kada se ubaci u kivetu 10 ml i onda se ubaci u uredjaj i on za 5 min da rezultat u mg po litru.

Meni je problem ekstrakcija minerala iz uzorka zemlje, a cilj mi je da saznam koliko ima mg u jednom kg zemlje ili u 100 g zemlje, svejedno mi je. Prethodno ja osusim uzorak i dobijem prah, imam digitalnu vagu, tako da nije problem preciznost.

Ako bih uzeo 10 g zemlje i rastvorio u 90 ml destilovane vode ( 10 procentni rastvor ) i dobijem 80 ml filtrata. Uzmem iz njega 10 ml u kivetu i dobijem na primer 20 mg/l. Kako preracunati sada?

 

MilaStefanovic's picture

20mg:1L = xmg:0.08L

x=1.6mg dakle, imas 1,6mg u 10g uzorka (ako se pretpostavi da je sav kalijum preveden (rastvoren) u destilovanoj vodi), a imaces x u 1000g uzorka. Znaci u ovom slucaju 160mg/kg. S tim sto ne mislim da je u praksi moguce da sa destilovanom vodom sav kalijum predje iz zemlje u vodu (da se sav kalijum rastvori u vodi). Verovatno su zato spominjali ekstrakciju. (Ekstrakcija sluzi da se odvoje polarni molekuli od nepolarnih).

Pisi slobodno sta ti jos pada na pamet.