Jačina oksidacionog/redukcionog sredstva

Acetofenon's picture

Kako se prepoznaju jaka/slaba oksidaciona/redukciona sredstva? Šta im određuje jačinu?

Milicaaa's picture

Metali koji se nalaze pre H u naponskom nizu su jaka redukciona sredstva-> njihovi jonu su slaba oksidaciona sredstva. Metali koji su posle H su slaba redukciona sredstva sto znaci da su njihovi joni jaka oksidaciona sredstva.

Acetofenon's picture

A ostale supstance? Kako se njima gleda jačina? Jedinjenja tipa KMnO4, za njega znam da je jako oksidaciono sredstvo, ali po čemu je on jak?

dinoo's picture

Uglavnom kada su te supstance u pitanju, znaš po tome što imaju element u molekuli sa prilično velikim oksidacionim brojem, npr u slučaju kalijeva permanganata oksidacioni broj Mn je +7.

Acetofenon's picture

Da li se onda gleda ovako, ako onda npr. hrom ima oks.broj +2, +3 i +6, jel to znači da je njegov +6 jon jako, a +2 slabo oks. sredstvo? Čisto sumnjam, ali ipak...

Hemicar_u_pokusaju's picture

Pa ja mislim da je tako.

Sto se tice oksidacije mozes da primetis da su jaka ona koja imaju najveci oksidacioni broj, npr H2SO4, HNO3, KMnO4... Sve sto imaju manji oksidacioni broj, sve su slabija oksidaciona, a jaca redukciona sredstva...

Isto je i sa redukcionim sredstvima, samo sto su u ovom slucaju jaka sa najmanim oksidacionim brojem.

Npr: metali Ia i IIa grupe, vodonik, halogeni elementi..

 

 

Acetofenon's picture

A ako element može da ima dva oksidaciona broja, onda je onaj sa manjim redukciono sredstvo a onaj drugi sa većim je oksidaciono, kako se onda određuje jačina? Da li je npr. ovaj sa manjim oks.brojem jako ili slabo redukciono sredstvo(ako je uopšte redukciono sredstvo)?

Hemicar_u_pokusaju's picture

Pa vecina slabih mogu da se koriste i kao oksidaciona, i kao redukciona, zavisi sa cim reaguju... Kada imas reakciju vidis sta se oksiduje, a sta se redukuje. Za to su ti primer reakcije disproporcionisanja.

Kao sto sam rekao, najace oksiaciono sredstvo je sa najvecim oksidacionim brojem, ostali su slabiji. 

Isti slucaj je i sa redukcionim, samo obrnuto, jer je najace sa najmanjim.

Sto mu je veci broj, to je jace oksidaciono, a slabije redukciono ( oni sa najvecim ne mogu da se oksiduju, tako da su samo oksidacio), i obrnuto sa redukcionim.

Za sta ti ovo treba?

enigma's picture

Gustoca 32%-tnog rastvora acetatne kiseline iznosi 1.0341g/cm3.Kolika je kolicinska koncentracija rastvora?

dinoo's picture

Ideš po formuli c=w*ro/M...

Acetofenon's picture

Pitam onako. :) Hvala.