Molekulski oblik

tamara1998's picture

Novi sam clan i ne snalazim se bas najbolje,tj ne znam gde da postavim pitanje,pa se izvinjavam ako to nije ovde...Pitanje glasi:Kako da znam kada pisem reakciju dobijanja nekog oksida ili anhidrida recimo kada se pise molekulski oblika a kada ne?na primer  2Cl2+ O2 = 2Cl2O ovde je i hlor u molekulskom obliku , a ovde C+O2=Co2 a ovde ugljenik nije iako su oba nemetali..

nixahemicar's picture

To se nazalost uci napamet.Prosto moras da znas kad se molekul pise dvoatomni,a kad ne.Dvoatomni molekuli su:H2,O2,N2,Cl2,Br2,I2,F2.Ugljenik se ne pise kao dvoatomni posto njegova kristalna resetka ima heksagonalnu strukturu i vezan je ogroman broj ugljenikovih atoma,pa je uzeto da se pise samo C.Imas i 2 izuzetka:fosfor se pise kao P4,a sumpor kao S8.To je otprilike to.

Winkler's picture

To se ne uči napamet. Svi gasovi (izuzev plemenitih gasova kod kojih je pravilo dubleta i okteta već zadovoljeno pa se pišu kao He, Ne, Ar...) kao i halogeni elementi se pišu u obliku dvoatomnih molekula (I2, Cl2, Br2). U takvim molekulima je prisutna kovalentna veza zbog postignutog pravila okteta. Elementi u čvrstom agregatnom stanju se pisu u atomskom obliku (Na, Ca, C, Cr, Hg...) iako ti atomi grade kristalne rešetke (često postoji više alotropskih/polimorfnih modifikacija kao npr. crveni i beli fosfor, rombični, monoklinični i plastiči sumpor, dijamant i grafit...).

Naravno, postoji i troatomska alotropska modifikacija kieonika koja je poznatika kao ozon (O3).