Iskazivanje sastava rastvora

asterix's picture

Zašto osim masenog udela postoji i masena koncentracija ? Nije li dovoljna samo veličina maseni udeo, w ? Kad je najbolje upotrebiti prvu veličinu, a kada drugu- o čemu to ovisi? 

nixahemicar's picture

To zavisi od zadatka do zadatka.Pored tih tipova koncentracije postoji i mnogi tipovi koncentracije kao sto su:molarna,molalna,ekvivalentna(nije vise u upotrebi),masena,procentna,maseni udeo i dr.Takodje moras da znas da pretvaras iz jednog tipa koncentracije u drugi tip koncentracije.A sto se tice razloga sto postoji:hemija ne bi bila hemija da nije prekomplikovana :D

asterix's picture

to je pitanje u udžbeniku:

1. kada je bolje isksazati sastav rastvora koncentracijom, a kada masenim udeom?

2. zašto je nužno da pored masene koncentracije postoji i množinska? 

onda prema tome pretpostavljam da postoje razlozi zbog kojih osim udela postoje i koncentracije?

Da li biste znali objasniti kada je praktične računati s masenim udelom, kada s masenom koncnetracijom, a kada umjesto masene koristiti množinsku? 

Hvala! 

 

 

asterix's picture

zna li netko ono gore malo detaljnije objasniti? 

mirza salkić's picture

Postoji velika razlika između masenog udjela i masene koncentracije,Maseni udio ti predstavlja udio neke rastvorene supstance u rastvoru,dok ti je masena koncentracija vezana za koncentraciju tog čitavog rastvora.Masena koncentracija ti se najčešće koristi u zadacima kad npr dodaju vodu,tj razblažuju rastvor-npr:koliko je vode potrebno da se 40%rastvor fosfatne kiseline razblaži vodom na 20%,jer ti se  smanjuje koncentracija rastvora kada dodaješ vodu.Objašnjeno ti je kako ja to najlakše razaznajem.